Csak egy kis improvizáció: a Csabai Színistúdiósok a dobogó tetején

2017. január 28. 15:05 | Laczkó Viktória

Négyfős csapatok léptek színpadra a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma teremében szombaton, az Improvizációs Fesztioválon. A többnyire nem hivatásos színészekből álló együttesek több fordulóban mutatták be improvizációs játékukat. A játék házigazdája a Féling Színházi Csoport és a Csabagyöngye Kulturális Központ volt.

Szinte teljesen megtöltötték a termet a csapatok és hozzátartozóik. Formanek Csaba játékmester igyekezett úgy felépíteni a feladatokat, hogy kapjon egy ívet. - Általában úgy szoktam csinálni, hogy egy színházi próbafolyamat ívét próbálom rátenni a feladatokrá. Ahogyan egy színházi társulat létrejön, összejön: bemutatkoznak a tagok egymásnak, utána elkezdenek azon gondolkodni, hogy mit csináljanak, megtalálják az adott darabot, elkezdik próbálni, majd jön az előadás és az ünnep jó esetben, a siker learatása. Valahogy erre a vonalra próbáltam ráépíteni a történetet úgy, hogy változatos legyen, hogy megmozgasson mindenféle fizikai, szellemi készséget a játszókban - árulta el a játékmester.

- Mindig jó, ha ebben a zsenge korban látsz játszókat működni élőben - folytatta -, mert egészen furcsa és meglepő dolgok tudnak jönni; nincs annyi megrögzött, begyakorolt szokásuk, mint esetleg a felnőtteknek. Másrészt a zsengeség megmutatkozhat abban, hogy előfordul: alacsonyabb a játék minősége.

Rutinos és kevésbé rutinos versenyzők is neveztek a versenyre. Király Alexandra és csapata, a Stúdió-Sokkk a Csabai Színistúdió tagjai. - Körülbelül három éve kezdtünk el komolyabban "imprózni", kétszer voltunk eddig a versenyen és szerencsére a regionálist eddig mind a kétszer megnyertük, most eljöttünk harmadjára is szerencsét próbálni. Úgy gondoljuk, hogy ez jó lehetőséget ad a fiataloknak, és mindenkinek, hogy megmutassák a kreativitásukat és kipróbálhassák magukat ilyen téren is. Minden évben nagyon izgatottak vagyunk és már októberben azon gondolkodtunk, hogy mikor lesz a következő improvizációs fesztivál, miket kellene majd másként csinálni, mint az előző években, és próbáltunk erre úgymond gyakorolni különböző gyakorlatokkal, beugrózásokkal - mondta el Király Alexandra. 

Steinwender József, a Féling Színház Csoport vezetője és egyben az esemény szervezője úgy fogalamzott: - többé-kevésbé valószínű, hogy valamilyen színházi csoportban már kipróbálták magukat a nevezők, persze van, aki többet gyakorolt, ennek megfelelően a teljesítményük is valamivel jobb vagy egyes feladatokban jobb, van, aki kevesebbet gyakorolt. De ebben talán nem is ez a fontos, hanem a közönség, akik együtt tudnak jól szórakozni, és megmutatni magukat ekkora közönség előtt.

A dobogó legfelső fokára idén a Stúdió-Sokkk, a másodikra a Sárkány és a papucs, harmadikra pedig a Bajszos népünk győzni fog nevű csapat léphetett. Az első helyezett tovább jutott az országos döntőbe. 
 

FEL