Civilek tüntettek a kormány intézkedései ellen Békéscsabán

2022. július 23. 19:16 | Vincze Attila

Civil kezdeményezésre, civil hangadók Békés megyéből üzentek a kormánypártoknak szombaton a Kossuth téren. A tüntetésen többek között szóba került a módosított KATA, a rezsicsökkentés szigorítása, valamint a megélhetési válság is.

A 40 fokos hőség ellenére is több tucatnyi ember gyűlt össze a Kossuth szobor előtti téren, hogy kifejezze nemtetszését a kormány legutóbbi intézkedéseivel szemben. Voltak, akik táblákkal érkeztek, de legtöbben a beszédekre voltak kíváncsiak.

A felszólalók között volt egy pedagógus hölgy, aki elmondta, hogy a rezsicsökkentés szigorítása miatt az egyébként is alacsony tanári fizetése mellett nagyon nehéz lesz kigazdálkodnia a várhatóan megemelkedő rezsidíjakat. Szerinte, akinek eddig nehéz volt az élete, azt a téli számlák gyakorlatilag meg fogják semmisíteni.

Egy másik civil azt nehezményezte, hogy a KATA szigorítással a kisvállalkozók életét keseríti meg a kormány, mert a covid járvány után, aki végül nagy nehezen fenn tudott maradt, azoktól elveszi a reményt és a lehetőséget a megélhetésre.

 

 

Az eseményen több tizen- és huszonéves fiatal is felszólalt, akik arról beszéltek, hogy a kormány rossz döntései miatt a saját korosztályuk jó része már nem Magyarországon képzeli el a jövőjét. Szerintük nagy probléma, hogy az eleve hátrányos helyzetű Békés megye a megszorítások miatt még nehezebb helyzetbe kerül, így még inkább elvándorolnak majd a fiatalok.

A rendezvény végén szó esett az augusztus 20-i tűzijátékról is. Mint ismert, több település, köztük megyei jogú városok a gazdasági nehézségek miatt lemondták a tervezett tűzijátékot. A békéscsabai ellenzék kérésére a civilek felolvasták Miklós Attila helyi önkormányzati képviselő üzenetét. Ebben az állt, hogy a családügyi bizottság valamennyi tagja támogatta azt a javaslatot, hogy idén a várható gazdasági problémák miatt szerényebb ünneplésre lenne szükség az államalapítás ünnepén, vagyis ezúttal Békéscsabán se tartsák meg a tűzijátékot.

 

További programok »

Itthon

Másodjára is megrendezték a Diáksport Napot a Vízműben

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium Jókai immár másodjára szervezett diáksport napot a megye székhelyhez tartozó kollégisták számára. A 8 városi kollégium csapata a tavalyi évhez hasonlóan 7 különböző sportágban száll szembe egymással.
17:20
FEL