Jövőhéten tartják meg a IV. Civil Véradást Békéscsabán

2021. március 20. 13:26 | Gyemendi Réka

Véradást szervez a Békéscsabai Család és Karrierpont, valamint az Országos Vérellátó szolgálat március 22-én,23-án és 24-én Békéscsabán. A legtöbb véradót delegáló civil szervezet parlamenti látogatást, illetve vásárlási utalványt kap ajándékba.

A Békéscsabai Család- és Karrier Pont irodavezetője elmondta: a véradásuk egy országos akció része, melyet országosan 20 civil központ is megtart. Azokat a civil szervezeteket, amelyek a legtöbb véradót delegálják, különleges ajándékkal jutalmazzák. 

– Több mint 900 civil szervezetnek küldtük ki ezt a felhívást, a meghívót a véradásra, ebben azt írtuk, hogy a legtöbb véradót delegáló szervezet 15 ezer, a második 10 ezer, a harmadik pedig 5 ezer forint értékű vásárlási utalványt kap ajándékba. Illetve Herczeg Tamás országgyűlési képviselő vendégül látja azt a civil szervezetet (húsz fő erejéig) a Parlamentben, amely a legtöbb véradót delegálja – fogalmazott Herczegné Számel Annamária.

 

A véradás időpontjai: 03.22. - 08:00-18:00 (hétfő)
                                     03.23. - 08:00-16:00 (kedd)
                                     03.25. - 11:00-18:00 (csütörtök)

Helyszín:
Békéscsabai Területi Vérellátó (Békéscsaba, Gyulai út 20.)

 

Arról, hogy mi az Országos Vérellátó Szolgálat fő feladata és a pandémia milyen hatással van a véradásokra, dr. Nagy Sándor szakmai főigazgató-helyettest kérdeztük.

– Milyen tevékenységet lát el a vérellátó szolgálat?

– Az OVSZ alapvető feladata Magyarország vérkészítményekkel történő ellátása. Ez egy nagyon összetett folyamat, a donortoborzástól egészen a szűkebb értelemben vett készítménybiztosításig – kezdte a főogazgató-helyettes.

Mint mondta, a donortoborzásban elsődleges partnerük a Magyar Vöröskereszt: velük együtt közösen keresik meg, kutatják fel és szólítják meg a véradókat – a potenciális, új véradókat és a már nyilvántartásban lévőket is.

– A vérgyűjtést is mi bonyolítjuk intézeteinkben, kiszállásos helyszíneinken. A feldolgozó centrumainkban előállítjuk a vérkészítményeket, amit aztán visszajuttatunk a területi egységeinkhez, ezek a megyei kórházak területén helyezkednek el, majd a kórházak megkapják betegellátásra. Ezen kívül koordináljuk a szervátültetéseket Magyarországon, a szervkivételtől egészen a beültető centrumba történő eljuttatásig az Eurotransplant keretein belül. Sejtdonorokat toborzunk, nyilvántartjuk őket – ismertette.

Dr. Nagy Sándor elmondta, hogy most, a járvány ideje alatt egy sor olyan kiegészítő tevékenységet is elvállaltak, amivel az országot és az egészségügyi rendszert tudják támogatni ebben a nagyon nehéz időszakban.

– Üzembe helyeztünk egy olyan laboratóriumot, ahol COVID tesztelést végeznek, hangsúlyozottan nem a véradókét, hanem azokét, akik valamilyen okból vizsgálatra szorulnak. Akár azért, mert karanténban vannak, akár azért, mert kórházban fekszenek és felmerült a fertőzés gyanúja. Napi több ezer mintát vizsgálunk meg külön erre fenntartott laborokban – hangsúlyozta.

Két hete oltópontokat is üzemeltetnek azért, hogy minél hamarabb kilábalhasson az ország a pandémiából. Dr. Nagy Sándor kiemelte, hogy alapfeladataikon túl mindent elkövetnek, hogy minél hamarabb normális kerékvágásba kerülhessen az ország. MIndemellett részt vesznek az oktatásban, az orvosképzésben az egyetemekkel együttműködve. 

– Mi változott az elmúlt egy évben? El mernek menni az emberek a véradásra vagy félnek? 

– Az első hullámban tapasztaltunk egy megtorpanást, valóban megijedtek az emberek. Féltek, hogy megfertőződhetnek a véradási helyszíneinken. Tavaly márciusban volt egy nagyon drasztikus korlátozás az országban, de ez azért nem járt az ellátás kockáztatásával, mert a kórházak is jóval kevesebb vérkészítményt használtak és használnak most is. Ez egy nagyon összetett kérdés. Az emberekben elsőre az fogalmazódik meg, hogy nagyon sok ember fekszik a kórházakban, nagyon sok koronavírusos beteg van, nagyon sok vérkészítményre van szükség, közben pedig nem lehet hol vért adni. A dolog ennél sokkal árnyaltabb. Minél több koronavírusos beteg van, relatíve annál kevesebb vérkészítményt használnak a kórházak. A koronavírusosok ellátásához nem kell önagában sok vérkészítmény, de a nagy felhasználó területeken – például az ortopédián – a tervezhető beavatkozások sok vérkészítményt igényelnek. Azonban ezeket a beavatkozásokat most nem végzik. A kórházak azokra a szakmákra koncentrálnak a koronavíruson kívül, amelyek elengedhetetlenek, a betegek életveszélybe kerülnének nélküle: ilyenek a transzpalntációk, az akut kardiológiai ellátás, az őssejt átültetés, az onkológiai-, tehát a rosszindulatú megbetegedések kezelése. Erre biztosítjuk mi is a vérkészítményeket – ismertette a szakmai főigazgató-helyettes.

Dr. Nagy Sándor szerint békeidőben 1600-1800 jelentkezőre van szükségük naponta a készítmények biztosításához, ebből körülbelül 1500 egység vörösvérsejt készítményt tudunak előállítani és ezt fel is használják a kórházak. Az első hullámban ez a szám 1000 alá esett, a második hullámban 1200-1300 egységet tudtak előállítani, most  pedig újra 1000 egységnél tartanak. Elmondta, hogy a fő feladatuk a vérkészítmények mennyiségének egyensúlyban tartása.

– Kevesebb vért veszünk, de kevesebbre is van szsükség. A készlet egyensúlyban van. Éppen ez a nagy kihívás, hogy kellő erővel tudjuk megszólítani a véradókat, hogy jöjjenek el, annak ellenére, hogy a körülmények óhatatlanul bonyolultabbak. Kevesebb helyet tudunk biztosítani, tovább tart maga a folyamat, hiszen van előzetes elbírálás, kevesebben lehetnek bent, kevesebb ágyon dolgozhatunk, mindent el kell követnünk és el is követünk annak érdekében, hogy biztonságos legyen a helyszín. Ugyanakkor fent kell tartani a véradói aktivitást, mert a legrövidebb lejáratú készítményünk 5 napig tartható el. Ha öt napig nem lenne Magyarországon véradás, pont a legsúlyosabb állapotban lévő betegek halnának meg. Vérlemezke nélkül ezek az ellátások nem biztosíthatóak. Nagyon finoman kell egyensúlyban tartani a készletet, és az egész toborzást – hívta fel a figyelmet a rendszeres véradás fontosságára.

Dr. Nagy Sándor elmondta, hogy azt látják: most már ugyan annyian vagy még többen is elmennek a véradásokra, hiszen átérzik, mekkora szükség van a segítségükre. 

 

A véradások teljesen biztonságosak

A OVSZ minden véradásán különleges figyelet biztosít a járványügyi szabályok betartására és az óvintézkedésekre. Belépés előtt hőmérséklet ellenőrzést végeznek és több kérdést is feltesznek azért, hogy a helyszínre ne juthasson be olyan ember, aki esetleg hordozza a vírust és kockázatot jelenthet.

– A vérkészítmény abszolút biztonságos, ez a vírus a vérkészítménnyel nem vihető át. A betegek biztonságban vannak. Egymástól kell az embereket megvédenünk. A személyzetünk döntő többsége már túl van a védőoltáson, mindenki megkapta a két oltást. Mindenki maszkban van, kesztyűben, fertőtlenítünk, a donorok fertőtlenített tollat kapnak, mindenki külön tollat használ. Nem volt fertőzésátvitel a véradási helyszíneken, amióta ez a járvány tart, tehát nagyon biztonságos a véradás. 

További programok »

FEL