Szalay-Bobrovniczky Vincze: Békés megye a civil aktivitás terén az élen áll

2019. november 12. 13:10 | Papp Ádám Sándor

„Civil tudomány” néven rendezett konferenciát a Békés Megyei Kormányhivatal, a Gál Ferenc Főiskola, valamint a Civil Szervezetek Szövetsége kedden, Békéscsabán. A tanácskozáson a civil társadalmat és azok szereplőit, mint az össztársadalom hajtómotorját helyezték a közigazgatás, a felsőoktatás és a tudomány keresztmetszetébe.

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott úgy fogalmazott, hogy a közigazgatásnak fel kell használnia a tudomány eredményeit és teret kell adnia a fiatal, elkötelezett szakembereknek.  

– Négy pillért határoztunk meg. Az első, egy jól felkészült szakembergárda – azt hiszem ez a Békés Megyei Kormányhivatal vonatkozásában helytálló kijelentés. A második az, hogy partnerségben legyünk az önkormányzatokkal. Harmadik pillér éppen a szakmai szövetségek, kamarák és a civil szervezetekkel való szövetség. A negyedik a felsőoktatás, a szakképzés, hiszen tudjuk azt, hogy a megye kitörési pontja éppen a szakképzésben, a vidékfejlesztésben, a népességmegtartó erőben és a munkában keresendő – emelte ki Takács Árpád. 

A civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a konferencián ismertette, hogy a civilek által fel nem ajánlott személyi jövedelemadó egy százaléka, az úgynevezett Nemzeti Együttműködési Alaphoz kerül, amely civil forrásként hasznosul és meg is pályázható. Szalay-Bobrovniczky Vincze kiemelte: a tervek szerint a jövőben nagyon szerepet kap majd a civil terület, mint korábban.

– Megnyugtatom önöket, hogyha minden igaz, akkor továbbra is létezni fog a Nemzeti Együttműködési Alap. Sőt, nemcsak ez az alap fog létezni. Bár nem tudom teljes mértékben megelőlegezni a kormány döntését, de úgy gondolom, hogy a civil terület kiemeltebb figyelmet fog kapni az elkövetkező években, mint ahogy talán eddig erre sor kerülhetett – hangsúlyozta az államtitkár. 

Az államtitkár előadásában kitért arra is, hogy Békés megye a civil aktivitás terén 2019-ben országos szinten első helyen állt, hiszen ebből a megyéből adták be a legtöbb pályázatot.

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője köszöntő beszédében kiemelte, hogy a tudomány és a civil élet, a civil szervezetek közötti kapcsolat kéz a kézben jár.

– A tudomány dolga az, hogy akár a mi hétköznapi civil életünket segítse, ugyanakkor dolga az is, hogy a civil szervezetek, az önsegítő az állam működésétől függetlenül egy-egy társadalmi réteg, csoport, közösség életét szolgáló eredményeket, vívmányokat érjen el – hangoztatta az országgyűlési képviselő. 

Ezt követően dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, a konferencia fővédnöke az állam, az egyház és a civilek – a tudomány szerepe című előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

További programok »

FEL