Civil Kulturális Börze Békéscsaba főterén

2022. május 1. 12:36 | Szabó Judit

Békéscsabán, a Szent István téren vasárnap tartják a 21. Civil Kulturális Börzét. A szervezők olyan, egész napos programokkal várják az érdeklődőket, mint például a anyák napi kézműves foglalkozások, arcfestés, egészségügyi mérések, valamint kutyás és színpadi bemutatók.

A Civil Szervezetek Szövetségét huszonnégy civil szervezet alapította még 1990. november 20-án, a Csabai Civilek Napja alkalmával. A szervezet ma már 95 tagszervezetet tömörít magában, többségük Békés megyei kötődésű.

Gólya Pál, a Civil Szervezetek Szövetségének elnöke elmondta, hogy a korábbi években zártabb helyen tartották a rendezvényt. Azért döntöttek úgy, hogy most kijönnek a főtérre, mert a közönségnek szeretnék bemutatni azokat az értékeket, amelyek a civileknél vannak.

A rendezvény célja, hogy lehetőséget nyújtson a Békés megyei civil szervezetek bemutatkozására, a szervezetek által ápolt kulturális értékek közvetítésére. Az egész napos rendezvényen 19 kiállító a portékáit is bemutatja.

A megnyitó ünnepségen beszédet mondott Herczeg Tamás, aki kiemelte, hogy a civil szervezetek olyanok, mint a család, a rokonság.

– Május elseje van. Ha mostanában nem is a munka ünnepeként gondolunk rá, ez mégis egy olyan esemény, ahol a családok, a helyi közösségek összejönek és jól érezhetik magukat. Tulajdonképpen erre valók azok a közösségek, civil szervezetek is, amelyeknek többszáz éves múltjuk van – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

2000-ben tartották az első Civil Kulturális Börzét Békéscsabán. A veszélyhelyzet időszakában egy év kimaradt, így idén a huszonegyedik alkalommal rendezik meg a hagyományőrző börzét. A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott nagykorúnak nevezte az eseményt, valamint köszöntötte az édesanyákat is.

– Az édesanyák fogják össze a családokat, ők adják át gyermekeiknek azokat a családi hagyományokat, amelyekre oly nagy szükségünk van mostanában. Köszöntöm azokat is, akik most itt vannak, és teszik a dolgukat. Valahogy az anyák mindig ott vannak, ahol lenniük kell – fogalmazott dr. Takács Árpád

A beszédek után a színpadi előadásokkal folytatódott a program.

A nap folyamán 23 fellépő mutatja be tudását és a Békés Megyei Művészeti, és Kulturális Egyesület ajándékkoncertjével zárulnak majd a bemutatók.

Galéria

További programok »

FEL