Citera kiállítás- szórakoztatott és összehozta a családot a népi hangszer

2016. február 17. 14:55 | Horváth Szabolcs

Kádár Ferenc örökölt citeragyűjteményét hozta el a Szlovák Nemzetiségi Klubházba, ahol az érdeklődők előtt meg is szólaltatta a hangszert. Citerából egykor minden háztartásban akadt legalább egy, amivel a gazda a ház ura szórakoztatta a családot esténként. A békéscsabai Meseházban kiállítást rendeztek a zeneszerszámokból.

Ebből a népi hangszerből rengeteg féle létezik, melyekből jó néhány ezen a kiállításon is látható.

- A citerát ismerték, már nem csak a mi dédapáink, hanem vannak írásos emlékek arról is, hogy sokkal régebben már a papok is ilyenen játszottak. Akkoriban még nagyon nagy értékűek voltak ezek a hangszerek, az egyházak a kézművesekkel réz húrozással készítették őket. Aztán amikor a köznép körében is elterjedt lett áttértek az olcsóbb acél húrozásra, így kerülhetett minden háztartásba egy-egy- kezdte köszöntőjét Ocsovszki Ildikó Békéscsaba Szlovák Önkormányzatának képviselője. 

A népművészet mesterének, Kádár Ferencnek a leszármazottja gyűjtötte össze a népi hangszereket, amelyek közül sok már csak a múlt emlékét idézi, de megszólaltatni már nem lehet őket.

- Féltve őrzöm a hagyatékának egy részét, amit meg tudtam menteni, mert az idő meg a szú megette a többit. 1934-re megyünk vissza, az a legszebb citerája, amit nyárfa gyökérből készített és a mai napig is jó állapotban van. Azt ajándékba adta valakinek és aztán mégis visszakerült a családhoz- mesélte el az egyik citera történetét Kádár Ferenc népzenész.

Ezer történet, rengeteg emlék. Ezekbe pillanthatunk bele, ha ellátogatunk a citera kiállításra, ahol ez a sok-sok kiválóan megmunkált népi hangszer sorakozik. A kiállítás egészen március 20-áig várja a látogatókat Békéscsabán a Meseházban.

FEL