Büntetés helyett tanulság - Biztonság Hete Békéscsabán

2018. szeptember 17. 17:22 | Szabó Rita

Második alkalommal rendezte meg az Országos Balesetmegelőzési Bizottság a Magyar Biztosítók Szövetségével közösen a Biztonság Hete programsorozatot, amelyhez hétfőn Békés megye is csatlakozott. Szeptember 17-e és 23-a között az ország számos pontján, interaktív módon hívják fel az érdeklődők figyelmét a biztonságos közlekedés fontosságára.

 

 

Tornáztak, tüzet oltottak, akadálypályán mentek végig részegséget szimuláló szemüvegben és még biciklizhettek is az érdeklődők Békéscsaba főterén. Sőt: megtapasztalhatták azt is, hogy milyen következményekkel jár az, ha vezetés közben telefonálnak. A Békés Megyei Balesetmegelőzési Bizottság több civil szervezettel közösen számos lehetőséggel készült a Biztonság Hete elnevezésű program idei etapjára.

– Zárt pályán városi körülményeket próbáltunk szimulálni, mely során a sofőrök megtapasztalhatják, hogy milyen a szlalon menetben, a kapubejáróba hajtás vagy az úgynevezett csapdába behajtás és kihajtás, eközben pedig milyen különböző feladatokat megoldani telefonon keresztül. Ilyenkor nem százszázalékos a sofőr koncentrációja és bizony sokkal több hiba csúszik be vezetés közben – árulta el Dobókői György,a Közlekedéstudományi Egyesület Békés Megyei Területi Szervezetének elnöke.

 

 

A szimulációkban résztvevők elmondták, hogy hatásos és szemléltető feladatokat és pályákat próbálhattak ki a program révén.  A nap folyamán a gyerekek interaktív játékokban vehettek részt, valamint hasznos ismereteket is elsajátíthattak.  A szakemberek egész nap különböző megközelítésben foglalkoztak a biztonság kérdésével.

– A Biztonság Hete egy balesetmegelőzési programként indult, ezért a térre azok a szervezetek települtek ki, amelyek valamilyen formában a rendőrségen túl a közlekedéshez kapcsolódnak  – emelte ki Hudák Pál rendőr ezredes, a Békés Megyei Balesetmegelőzési Bizottság elnöke.

A Hudák Pál hozzátette: a statisztikák arról tanúskodnak, hogy a gyorshajtók és a kerékpárosok okozzák a balesetek 75 százalékát. Az ilyen és ehhez hasonló programokkal az a céljuk, hogy a megyében csökkentsék ezek arányát.

További programok »

FEL