Bűnmegelőzési előadás Sarkadon

2018. július 25. 17:25 | behir

Időseknek és kísérőiknek tartott bűnmegelőzési előadást a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya Sarkadon. A tanácsadás, amelyen negyvenen vettek részt, a nyugdíjasokat leginkább érintő bűncselekmények megelőzési lehetőségeiről szólt.

A kerékpárlopásokkal kapcsolatosan Bátkai Miklós rendőr alezredes, kiemelt főelőadó hangsúlyozta: ha őrizetlenül hagyják a kerékpárjukat, mindenképpen zárják le! Akkor is, ha csak néhány percre mennek be valahová. Lehetőleg fához, korláthoz zárják hozzá, és használjanak jó minőségű lakatot, zárat. Ha udvarban, lépcsőházban támasztják le a biciklit, akkor is tanácsos lezárni, vagy zárható melléképületbe, tárolóba beállítani. Szó esett a „BikeSafe” adatbázisról, amelyben bárki regisztrálhatja a kerékpárját. Lopás esetén az alkalmazás megkönnyíti a felderítést, a kerékpár azonosítását.

 

Bűnmegelőzési előadás Sarkadon, 2018. július 24-én.

 

Az előadás témája volt még a lakásbetörések megelőzése, valamint szó esett az idősek sérelmére elkövetett csalásokról. Az alezredes felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne engedjen be váratlanul érkező idegeneket a lakásába. Ne váltson fel pénzt és ne adjon vissza nagyobb címletből olyanoknak, akik támogatásra, visszatérítésre hivatkozva jelennek meg nála. A közüzemi szolgáltatók nem viszik készpénzben házhoz az esetleges túlfizetést. A házaló árusokkal, vállalkozókkal is legyenek óvatosak. Mielőtt vásárolnak, vagy megrendelnek valamilyen szolgáltatást, tájékozódjanak az árakról és arról, hogy a pénzükért megfelelő minőséget kapnak-e. Személyes adataikat, bankkártyájuk adatait, PIN-kódját ne adják meg idegeneknek. Ha egy ismeretlen telefonáló nyereményt ígér, de azért, hogy a nyereményt átadja, pénzt kér, ne fizessenek neki, ne utaljanak át pénzt a számlájukról. Elhangzott az is, hogy aki bűncselekmény áldozatává vált, balesetet szenvedett, a 112-es segélyhívón a nap 24 órájában kérhet rendőri intézkedést, segítséget.

Az előadás idején a művelődési ház előtt állt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Mobil Bűnmegelőzési Centruma, amelyben hasznos kiadványokat, szórólapokat találtak az érdeklődők.

Forrás: police.hu

További programok »

FEL