Brutális és váratlan adócsökkentést jelentett be Orbán

2016. november 17. 12:36 | behir.hu

Jövőre egyszámjegyű, 9 százalékos és arányos lesz a vállalati nyereségadó, ami egyaránt vonatkozik a kis- és középvállalatokra és a nagyvállalatokra - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Budapesten rendezett Regionális Digitális Konferencián csütörtökön. Ha ez megvalósul, akkor világ második/harmadik legalacsonyabb társasági jövedelemadóját tudja majd felmutatni Magyarország, ami rendkívül csalogató a külföldi cégek számára is. 

 

Minimálbér: el kell menni a falig
Hozzátette, erről a szerdai kormányülésen a nemzetgazdasági miniszter előterjesztésére és a munkaadókkal tartott korábbi egyeztetések alapján döntöttek. Elmondta, a minimálbér emeléssel kapcsolatban azt kérte a nemzetgazdasági minisztertől, hogy "menjen el a falig", amit még a vállalkozók képesek elviselni, olyan magasra próbálja felvinni a magyar minimálbért.
Ebből az is kiolvasható, hogy a vállalkozók a jelentős minimálbér-emelésért cserébe kapják a társasági adó csökkentését (és járulékcsökkentést). A múlt héten a munkaadók már jelezték, hogy a javasolt béremelés számukra nehezen kigazdálkodható.

Nagy vágást jelent ez
A társasági nyereségadó jelenleg kétkulcsos: 500 millió forintos eredményig 10, felette 19 százalék. Vagyis papíron valóban jelentős kulcscsökkentésnek tűnik, más kérdés, hogy a vállalkozások (főleg a Magyarországon működő nagyobb cégek) számára mennyire lesz effektív. A társasági adó az idei költségvetésben 689,9 milliárd forintos előirányzatként szerepel a tavalyi 548,8 milliárddal szemben. Idén az első kilenc hónapban 388,2 milliárd forint összegben teljesült az adóbefizetés. A nyáron elfogadott 2017-es büdzsében 734,7 milliárdos összeggel szerepel a társasági adó.

Váratlan, de beleillik a tervekbe
Múlt héten Orbán Viktor már megemlítette a társasági adó átalakítását, konkrétumokat nem említett. A bejelentés és annak időzítése mindenképp váratlannak mondható tekintettel arra, hogy Varga Mihály épp a napokban jelentette be a kormány járulékcsökkentési terveit, ami már 2017-től indulna. A járulékcsökkentés pedig önmagában jelentősen rontja a költségvetés egyenlegét. Ezek szerint a kormány úgy látja, hogy jelenleg az effektív társasági adókulcs annyira alacsony (a rengeteg adókedvezmény és más hatások/leírások következtében), hogy a kulcs csökkentése miatt nem esik ki látványosan nagy összeg a költségvetés bevételi oldaláról.

forrás:MTI
 

 

FEL