Röplabda CEV Kupa: 0-2-ről egalizált, de kettős vereséggel esett ki a BRSE

2023. január 18. 20:35 | Kovács Dávid

A Swietelsky-Békéscsaba 3-2-es vereséget szenvedett a német SSC Palmberg Schwerin együttesétől a női röplabda CEV Kupa nyolcaddöntőjének visszavágóján és búcsúzott a sorozattól.

SWIETELSKY-BÉKÉSCSABA–SSC PALMBERG SCHWERIN (GER) 2:3 (-14,-21,23,29,-12)
CEV-kupa-nyolcaddöntő, 2. mérkőzés, Békéscsaba, 1000 néző. Vezette: Tekol Pelenk (török), Grabovsky (cseh)
BÉKÉSCSABA: Pintér 7, Bagyinka 6, Aktas 5, Bodnár 9, Drpa 21, Vasileva 17. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Glemboczki 11, Oliinyk, Szatmári 1, Glemboczki 11. Vezetőedző: Tóth Gábor.
SCHWERIN: Kästner 2, Alsmeier 17, White 8, Yüzgenc 7, Ruddins 8, Baijens 23. Csere: Pogány, Nestler (liberók), Ambrosius 9, Dambrink 9, Neuhaus 8, Fernau 1. Vezetőedző: Felix Koslowski.

A csabaiak a nyolcaddöntő első mérkőzésén ugyan a második szettben játszmalabdáig is eljutottak, de végül 3:0-s vereséget szenvedtek, így három vagy négy szettben kellett nyerniük ahhoz, hogy kiharcolják a mindent eldöntő aranyszettet.

A mérkőzés első pontját a Békéscsaba szerezte Bodnár Dorottya révén, azonban a németek is gyorsan megérkeztek a csatába: a korábban Nyíregyházán is megforduló kanadai Jazmine White vezetésével rögtön időkérésre kényszerítették a hazaiakat (2-6). A BRSE nyitásfogadása nem állt össze, így pár perccel később ismét Tóth Gábor hívta magához játékosait (4-10). A házigazda ugyan próbálta tartani a lépést, de egy jó megoldást rögtön követte egy hiba, így a különbség nem csökkent (11-17). A Schwerin már az első szettben jelezte, hogy minél hamarabb lerendezné a továbbjutás kérdését, a holland Indy Baijens már az első szettben eljutott hat pontig (11-21). A vendégeket bő negyedóra alatt White juttatta szettlabdához, majd a második lehetőséget a török légiós, Yüzgenc értékesítette (14-25).

A térfélcserét követően is a Csaba szerzett vezetést, ezt követően pedig felváltva érkeztek a pontok (3-3). Ezúttal is a német gárda lendült hamarabb játékba, a hazaiak több helyzetben is határozatlanok voltak, ezekért pedig pontokkal fizettek, jöhetett ismét egy gyors időkérés Tóth Gábortól (3-7). A vendégek a mezőnyben is nagyot dolgoztak, a meccs egyik leglátványosabb labdamenetét legalább Ralitsa Vasileva zárta le (6-10). A Schwerin más sebességi fokozatban játszott, az amerikai Lindsey Ruddins hátsó soros bombája után a hazaiak ismét a szett első felében „égették el” a második időkérésüket (6-12). A BRSE próbált zárkózni, egy 3-0-s sorozat után Felix Koslowski először kért időt a meccsen (14-18). A hajrában úgy tűnt, a vendégek is elbizonytalanodnak, Marta Drpa két pontja után már csak egy volt a német előny, ismét a vendégek tartottak megbeszélést, majd Yüzgenc és Ruddins gyakorlatilag lezárta a továbbjutást, egy hazai rontás után pedig már a maroknyi vendég szurkolótábor örülhetett a második szettsikernek és ezzel a továbbjutásnak (21-25).

 

(Fotó: Imre György)

(Fotó: Imre György)

 

A német csapat mestere ennek tudatában négyet is cserélt a harmadik szettre, amelynek ugyan tétje már nem volt, a játékvezetői ítéletek azonban így is felkorbácsolták a kedélyeket (1-4). Tóth Gábor időkéréssel, majd Kertész Petra és Glemboczki Zóra beállításával próbált segíteni csapatán, a következő percekben így legalább a különbség nem nőtt tovább (7-10). A vendégek mozdultak el erről az állásról, a hazai mester pedig újra „T” betűt formált a kezeivel annak érdekében, hogy csapata meghosszabbítsa a visszavágót (7-12). A hazai gárda fel is javult, Glemboczki Zóra révén többször is eljutott az egyenlítésig, így nyílt szetthajrá kezdődött (22-22). A csabaiak játszmalabdáig jutott Marta Drpa révén, aki le is zárta az etapot, ezzel szépítettek a párharcban (25-23).

A negyedik játszmát a BRSE nyitotta jobban és magához ragadta a kezdeményezést (6-3). A vendégek eddig kevesebb lehetőséget kapó játékosai is bizonyítani szerettek volna, percek alatt sikerült is az egyenlítés (10-10). A Schwerin ugyan fordított, de Drpa jó akciója és Glemboczki két ásza után ismét a Csaba vezetett (16-14). A szetthajrá előtt is a házigazda vezetett, Felix Koslowski azonban nem szerette volna öt szettre nyújtani a csatát és kétszer is időt kért (22-19). Fordulatos csata alakult ki, a németek többször is lezárhatták volna az összecsapást, de a meccslabdákat hárító BRSE végül kiegyenlített (31-29).

A csapatok kiszolgálták a lelkes nézősereget és látványos labdamenetekkel rukkoltak elő több mint két óra játék után is (3-3). A többet cserélő Schwerin tűnt frissebbnek és sorozatban három ponttal meglépett ellenfelétől, Tóth Gábor pedig időt kért (3-6). A németek már nem engedték ki a kezükbőz az irányítást és Lea Ambrosius végül lezárta a maratoni csatát (12-15).

A 3-2-es győzelmet arató Schwerin a második számú európai kupasorozat negyeddöntőjében az olasz Savino Del Bene Scandicci gárdájával találkozik, amely a horvát Mladost Zagrebbel szemben aratott kettős győzelmet.

A csabaiak szombaton már az Extraligában szerepelnek, amikor az Újpest érkezik a városi sportcsarnokba. A találkozót élőben közvetítjük a behir.hu YouTube-csatornáján.

 

Galéria

 

További programok »

Sport

Szegeden már a nyári bajnokságok jegyében úsztak a csabaiak

Minden korosztálynak, a felnőttől a legkisebbekig írtak ki versenyszámokat a napokban lezajlott Naturex Kupa úszóversenyen. A Szegedi Tiszavirág Sportuszodában megrendezett kétnapos eseményre 26 klub – köztük kilenc határokon túli – adta le nevezését, összesen kicsi híján háromszáz versenyző lépett rajtkőre, kereken 1200 startot jegyezve.
2023. március 21. 16:41
FEL