Brexit után: két új társult tagja van az EU-nak

2016. július 3. 08:20 | behir.hu

Teljes körűen hatályba lépett az uniós társulási megállapodás Moldovával és Grúziával - írta közleményében az Európai Bizottság pénteken.

A tájékoztatás szerint a két ország teljesítette a megállapodáshoz szükséges feltételeket, és végrehajtotta a szükséges reformokat. Grúzia és Moldova fontos előrelépéseket tett a demokrácia, a kormányzás, a jogállamiság és az emberi jogok terültén, illetve törvényeiknek az uniós normákhoz való alakítását illetően - állapítja meg a brüsszeli testület. Az unió szerint mindez hozzájárult a stabil politikai környezet, a stratégiai gondolkodás, a konkrét reformtervek megvalósításához, valamint a nemzetközi pénzügyi és technikai támogatás megfelelő felhasználásához. A bizottsági közlemény említést tesz az igazságszolgáltatás és a jogállamiság, valamint a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem területén elért eredményekről is.
Hangsúlyozzák: a társulási megállapodás segít elmélyíteni a politikai és gazdasági kapcsolatokat az unió és Moldova, valamint az unió ésGrúzia között. A megállapodással létrejön a szabadkereskedelmi övezet, és az uniós piacokat a moldovai és a grúz termékek és szolgáltatások előtt, amely ösztönzőleg hat a két ország kereskedelemére és gazdaságára, megkönnyítve integrációjukat az unió közös piacával.
Az egyezmény fokozza az energiagazdálkodás, a közlekedés, a környezetvédelem, az ipari fejlesztések terén való együttműködést, valamint segíti a társadalmi fejlődést, az esélyegyenlőséget, a fogyasztóvédelmet, az oktatást, és pozitív hatás gyakorol az ifjúsági és kulturális területeken is - tették hozzá.

A megerősített együttműködés támogatólag hat a reformok teljes körű végrehajtására, amely javít moldovaiak és a grúzok életminőségén, segít a munkahelyteremtésben, serkenti a növekedést és növeli a stabilitást - írta az uniós bizottság.

 

forrás: MTI

FEL