Bőven a járványküszöb felett van az influenzával megbetegedettek száma

2017. február 11. 05:52 | Laczkó Viktória

Bár ezen a héten csökkent az influenzatünetekkel háziorvoshoz fordulók száma, még mindig tart a járvány. Az influenzát tartják napjainkban az egyetlen olyan klasszikus vírusfertőzésnek, amely még képes világjárványt okozni, éppen ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium influenzaellenes népegészségügyi kampányt indított.

Korábban érkezett a vírus 

Az idén a megszokottnál jóval hamarabb, két-három héttel korábban jelentkezett az influenzajárvány. Ennek oka az időjárási viszonyokra is visszavezethető – vélik a szakemberek, ugyanis a szmogos időszakban, amikor szennyezett a levegő, még több embert érinthet a fertőzés.

Már az év második hetében elérte a járványküszöböt a megbetegedések száma és a növekedés azóta is tart. A negyedik héten hatszorosan lépte túl a betegek száma a küszöböt - derült ki a Békés megyei háziorvosok jelentéseiből.

Dr. Gaálné dr. Maráczi Gabriella, a Népegészségügyi Főosztály főosztályvezető-helyettese szerint viszont úgy tűnik, hogy megindult a csökkenés és vélhetően - a napokban tapasztalható levegőtisztulás következtében - tovább fog mérséklődni a vírussal fertőzött betegek száma.

- Míg a negyedik héten egy háziorvosi praxisban – a jelentő 52 háziorvosi praxisban – átlagosan 250 beteg jelentkezett, az 5. héten ugyanezeket a rendelőket 237 beteg kereste fel influenzaszerű tünetekkel - mondta el Dr. Gaálné dr. Maráczi Gabriella.

A háziorvosi várótermek - az elmúlt hetek mintáira - még ma délelőtt is zsúfolásig megteltek. - Huszonöt éve vagyok ebben a békéscsabai praxisban háziorvos és ilyen nagy létszámú beteganyaggal, influenzás tünetekkel jelentkező beteganyaggal még nem találkoztam. Ez számomra az elmúlt 25-30 év legnagyobb járványa - fogalmazott Dr. Túri Klára, felnőtt háziorvos. 

 

Vakcina és megelőzés 

Az influenza megelőzésének egyik hatékony módja az időben megkapott védőoltás. A vakcina mind a háziorvosnál, mind a gyógyszertárakban beszerezhető és körülbelül két hét alatt védettséget nyújt.

A megelőzésre helyezi a hangsúlyt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is, ezért kampányt indított „Óvd, akit szeretsz! Tartsd távol az influenzát!” névvel - jelentette be Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette: - Minden egyes társaságunk és háttérintézményünk esetében kidolgozásra került egy olyan terv, az úgynevezett influenza pandémiás terv, amely bemutatja azokat az intézkedéseket, amelyeket egy ilyen járvány felmerülésének esetén eszközölnünk kell.

 

Még tart a látogatási tilalom 

Továbbra is érvényben van a három megyei kórházban a látogatási tilalom, míg Orosházán az intézmény teljes területén, addig a Békés Megyei Központi Kórház gyulai és békéscsabai intézményeiben a szülészet-nőgyógyászaton, valamint a gyermekosztályokon érvényes a rendelkezés.

 

FEL