Bőrproblémákat felismerő alkalmazást fejleszt a Google

2021. május 24. 06:15 | behir

A Google új technológiája egy bőrproblémákat felismerő mesterséges intelligencia, amely még idén várható. Ezt a vállalat éves fejlesztői konferenciáján jelentette be. A fejlesztés során több millió képpel látták el az alkalmazást, amely egy kérdőív kitöltésére is kéri a felhasználót. Az orvosi diagnózist azonban nem helyettesíti.

A Google az éves fejlesztői konferenciáján, a Google IO-n mutatta be bőrgyógyászati segédeszközét, és az alkalmazás tesztelését még az idén megkezdik – írta a BBC.

A fejlesztés három évig tartott. A mesterséges intelligencia 288 féle bőrprobléma felismerésére képes, de nem arra tervezték, hogy helyettesítse az orvosi diagnózis felállítását és az orvosi kezelést. A fejlesztés alatt a technológiát 65 ezer diagnosztizált betegség képével és több ezer egészséges bőrről készült képpel látták el.

Az alkalmazás a betegek által feltöltött képek alapján mesterséges intelligenciával segíti a bőr, a haj és a köröm állapotának észlelését. A Google szerint évente tízmilliárd keresés történik ilyen gondokkal kapcsolatban a felületükön.

A CE minősítést is megkapta az alkalmazás, tehát megfelel az európai egészségügyi és biztonsági előírásoknak, ezáltal gyógyászati segédeszközként használható. Az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) még nem fogadta el a használatát, de egy hasonló, a brit Optellum által tervezett modellt a közelmúltban hagytak jóvá, amely a tüdőrák diagnózisát segíti.

– A Google egy jobb lehetőségként tekint a mesterséges intelligenciára annál, hogy saját magunk keresgéljük az információt az interneten, azonban nem tartja az orvosi ellátást, tanácsot kiváltó technológiának – írta a BBC cikkében James Gallagher egészségügyi és tudományos tudósító.

 

Forrás: MTI

További programok »

Világ

Megtalálták az okát, hogy miért nem nőnek az égig a fák

Érdekes összefüggésre figyeltek fel amerikai kutatók. Minél magasabb egy fa, általában annál kisebbek a levelei. Ez a matematikai összefüggés a magyarázata annak, hogy a fák maximális magassága nem lehet sokkal több 100 méternél.
2022. január 23. 15:24
FEL