Bolhapiacról a könyvtárba: Könyvritkaság került a gyulai bibliotékába

2021. február 20. 07:06 | Horváth Szabolcs

Nemrég muzeális értékű kötetet kapott a gyulai Mogyoróssy János Könyvtár. A több, mint 250 éves, a magyarság történetéről szóló könyv egy csabai bolhapiacról került elő, méghozzá remek állapotban.

A Bécsben, 1773-ban kinyomtatott kötet többek közt Thuróczy János krónikáját és Anonymus Gesta Hungarorumát is tartalmazza. A békéscsabai bolhapiacon felfedezett, kétszázötven éves ritkaságot egy műértő ajánlotta fel a könyvtárnak.

Dézsi János, a gyulai könyvtár igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy a bibliotékát alapító Mogyoróssy János 1836-ban ajánlott fel először köteteket az intézménynek, ám azokból kevés mű maradt hátra. 1868-ban újabb felajánlást tett, a most megkapott könyv valószínűleg ennek a tételnek az egyike lehet. De hogyan került a könyv a csabai bolhapicra? Az 1950-es években számos kötet került át a gyulai bibliotékából a békéscsabaiba, vélhetőleg akkor tűnt el az alkotás. 

A kötetet az osztrák Johannes Georgius Schwandtner írta, aki a magyar történetírásról szóló műveket gyűjtötte egybe. A könyvtárigazgató szerint azért van nagy jelentősége a szerző munkájának, mert abban a korszakban nehezen lehetett hozzáférni a hazai történetírással foglalkozó kiadványokhoz, emiatt csak kevesen foglalkoztak a krónikákkal, ám a nyomtatás segítségével ez a mű sokakhoz eljutot, így elindulhattak azok a histográfiai kutatások, amelyek révén megpróbálták összeállítani Magyarország teljes történetét. 

A Békés Megyei Levéltár szakemberei a kötést megerősítik majd, így a könyv ebben a formájában újabb századokra megmaradhat majd.

 

 

FEL