A szarvasgomba életközösséget alkot egy fával vagy cserjével, úgy, hogy annak gyökeréből táplálkozik – így a fa könnyebben jut ásványi anyagokhoz a gomba segítségével, a gomba viszont más tápanyagokat kap a fától. Általában 10-30 centiméterre a föld alatt él, ezért nem könnyű feladat megtalálni. Hazánkban a nyári szarvasgomba a legelterjedtebb, ami határozott karakterű gomba. Jelentősebb mennyiségben terem még emellett a téli szarvasgomba is. Segítség és tájékozottság nélkül szarvasgombát szedni teljességgel lehetetlen. Árulkodó jelek persze vannak, hiszen egyes esetekben a szarvasgomba-telep felett nagy területen kiéghet a fű. Nyomra vezethet, hogy a gomba, növekedése során megrepeszti a talajt, és ezek a repedések láthatóvá válnak, ha az avart elkotorják. Máskor apró legyek vagy vadtúrások jelzik a gomba jelenlétét. jobb eredményt lehet elérni segítőtársakkal. A majdnem két évtizede szarvasgombával foglalkozó Bock Valentin is két betanított kutyájával kerestette ezt a konyhai kincset, ma már csak felvásárolja azt.
- Egy közeli barátom által ismertem meg a szarvasgombát. Egyszer plusz két közeli ismerősével és három kutyával mentünk el a Bükkbe gomba vadászatra. Lenyűgözött ez a növény, és az egyedi ízvilága, amit számos formában lehet felhasználni a konyhában. Pár évre rá, ahogy elmentem a hegyekbe, nekem is lett két kutyám. A kutyák idomítását már kölyökkorban érdemes elkezdeni. Játékaikat szarvasgomba olajjal kell bekenni, ezután elrejteni, amit a szaglásuk segítségével megtalálnak. Ezt játéknak fogják fel. Minden egyes gomba megtalálása után meg kell jutalmazni a kutyát, így nem hagy alább a szorgalmuk- fogalmazott Bock Valentin.
Hozzátette, hogy családi vállalkozásukban a termékeiket 2013 óta gyártják, a 17 fajta készítmény között van szarvasgombapástétom, szarvasgomba ízesítésű pesto, szarvasgombás csirkemáj, szarvasgombaolaj, vargánya szarvasgombával, valamint szeletelt szarvasgomba.
- Édesapám mesterszakács, így különleges helyzetben voltunk illetve vagyunk, mert ennek köszönhetően rengeteg ízt ismerhettünk meg. A szarvasgomba is helyet foglal a konyhánkban. Leginkább fűszerként használom egy rizottóra, rántottára, akár egy roston húsra- mondta el a szarvasgomba szakértő.