Biztonsági őrök loptak egy népművészeti fesztiválról, vádat emelnek ellenük

2024. március 4. 07:48 | behir.hu

Társtettesként kisebb értékre elkövetett lopás 2 rendbeli vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 68 éves, büntetlen előéletű tótkomlósi illetőségű, de gyulai tartózkodási helyű és egy 33 éves, büntetlen előéletű gyulai férfi ellen, akik biztonsági őrként megdézsmálták a rájuk bízott értékeket.

A Békés Vármegyei Főügyészség közleménye szerint 2022. június 24-26-a között a gyulai várnál egy kulturális, népművészeti rendezvényt tartottak, amelynek helyszíne a vár előtt kialakított sokadalmi tér volt. A rendezvény alkalmából a teret közrefogó gyalogút mentén és a téren lévő füves területen különböző, főleg kézműves termékek árusítására, valamint bemutatók tartására alkalmas különféle sátrakat, pavilonokat állítottak fel. A rendezvény nappali működését követően az esti zárások után a kereskedők tulajdonában lévő árukészlet, valamint a bemutatókat tartó mesteremberek tulajdonában lévő szerszámok és kiállított alkotások jelentős részét nem szállították el, hanem a sátrakban, pavilonokban tárolták.

A terheltek egy gyulai vagyonvédelemmel foglalkozó cég alkalmazásában álltak a vádbeli időszakban és úgynevezett beugrós biztonsági őrként dolgoztak a rendezvényen, feladataik közé tartozott az értékesítő- és bemutató pavilonok őrzése is. A terheltek a 2022. június 25-ei esti zárás és a másnapi nyitás között a rendezvény területén járőröztek és megbeszélték, hogy bemennek az egyik népi iparművész, fafaragó által használt pavilonba. Az ügyészség szerint innen végül 6 különleges, kézzel készült egyedi kést és 3 faragott botot zsákmányoltak, közel 245 ezer forint értékben. Bementek a szomszédos pavilonba is, amelyet szintén egy népi iparművész, fafaragó használt, és onnan egy 200 ezer forint értékű faragott fali fogast tulajdonítottak el.

Az eltulajdonított értékeket – két kés kivételével – a nyomozó hatóság lefoglalta a terheltektől és azokat visszaadta a sértetteknek, így az okozott kár nagyrészt megtérült. Az egyik hiányzó kést a tulajdonosa egy jóhiszemű férfitól vásárolta vissza, akinek azt az egyik terhelt értékesítette a lopást követően a gyulai bolhapiacon 10 ezer forintért, a másik hiányzó kés értékét pedig a vagyonvédelmi cég megtérítette a sértettnek.

Tekintettel arra, hogy az egyik elkövető a kés értékesítése révén 10 ezer forinttal gazdagodott jogtalanul, a járási ügyészség vádiratában indítványt tett arra, hogy a bíróság 10 ezer forint erejéig rendeljen el vagyonelkobzást ezen elkövetővel szemben.

További programok »

FEL