Bírósági fogalmazót keresnek a Békéscsabai Járásbíróságra

A Gyulai Törvényszék elnöke a Békéscsabai Járásbíróságon egy bírósági fogalmazói álláshely betöltésére írt ki pályázatot. A pályázatot február 26-ig nyújthatják be az érdeklődők. Az állásra olyanok jelentkezését várják, akik egyetemi állam- és jogtudományi diplomával rendelkeznek.

A bírósági fogalmazó legfontosabb feladata a bírói tisztség ellátásához szükséges gyakorlati ismeretek megszerzése. A fogalmazói joggyakorlati idő három év. Ezalatt a bírósági fogalmazó helyi és központi képzéseken mélyítheti el a jogi egyetemen megszerzett elméleti ismereteit, továbbá valamennyi ügyszakban gyakorlatot szerezhet azáltal, hogy a bírói tanácsok mellé beosztva tárgyalásokat látogat, határozattervezeteket készít, illetve jegyzőkönyvet vezet. A bírósági fogalmazók bírák által vezetett tanulókörökön vesznek részt, amely a jogi szakvizsga sikeres teljesítéséhez nyújt számottevő segítséget. A bírósági fogalmazók külföldi ösztöndíj programokon és tanulmányutakon ismerkedhetnek az uniós, illetve nemzetközi joggal.

A bírósági munka társadalmi elismertségén túl vonzó tényezővé vált a bírósági életpálya is. Az Országos Bírósági Hivatal elnökének e területen tett lépései mellett ki kell emelni, hogy 2017. szeptember 1-jétől jelentős és kedvező változás következett be a bírósági fogalmazók illetményében – írja közleményében a Gyulai Törvényszék.

A bírósági fogalmazói állások betöltésének időpontja 2019. május 15. napja. A pályázatot a mellékletekkel együtt, egy példányban, az Országos Bírósági Hivatalhoz (1055 Budapest, Szalay u. 16. szám) kell személyesen vagy postai úton benyújtani.

A pályázat beérkezésének határideje 2019. február 26. napja 16 óra 30 perc.

A pályázóknak egy központi bírósági fogalmazói felvételi versenyvizsgán kell részt venniük, mely írásbeli és szóbeli részből áll. Az írásbeli versenyvizsga 2019. március 11-én, míg az írásbeli részt sikeresen teljesítők számára a szóbeli vizsga 2019. március 26-án lesz.

A pályázat benyújtásának részletes feltételei és az általános tudnivalók a központi bírósági honlapon a „Pályázatok” menüpont alatt találhatóak meg.

Megosztás:

Címke: , , ,