Bezárul a gabonafolyosó?

2023. június 28. 06:27 | behir.hu

Hogyan tovább gabonapiac a fekete-tengeri gabonafolyosó várható bezáródása után, és különösen, hogyan alakul a magyar gabona piaci helyzete?

– A fekete-tengeri gabonafolyó eddig is hányattatott sorsú volt. Jelenleg éppen július 18-ig van megállapodás a működtetéséről. Ezt május 17-én Ukrajna, Törökország, az ENSZ és az Orosz Föderáció írta alá, de az ENSZ szerint csak részlegesen működik. Oroszország viszont jelezte, hogy neki nem érdeke a további fenntartás. Az üggyel foglalkozó szakértők csaknem teljes bizonyossággal állítják, hogy ezzel a határidővel a megállapodás hatályát veszti – írta cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Mivel már csaknem elkészült a saját ammónia-exportterminálja, ami a Toljatti-Odessza ammónia-vezetéket váltja fel, Oroszországnak alig maradt motivációja a folyosó fennmaradásában. Ezen senki sem lepődhet meg a másik három aláíró fél oldalán. A kérdés, hogyan készülnek rá. Ha létezik terv – amire eddig nem sok jel utal – ahhoz Ukrajnának mindenképpen a nemzetközi közösség tényleges támogatására lesz szüksége. A megállapodást tető alá hozó ENSZ és Törökország nélkül nehéz megoldást találni a várható helyzetre.

Az bizonyosnak látszik, hogy a tengeri szállítást végzőket újabb hatalmas veszteség érheti. A kereskedelmi hajózás helyreállításához egy széles nemzetközi megfigyelőcsoport felállítására lesz szükség, amely garantálja Oroszország felé a nem katonai célú szállítást. Egyúttal ezek esetleges megtámadását a terrorizmus és kalózkodás kategóriájába sorolná.

Lássuk be, háborús helyzetben ez elég ingatag ötlet. Amennyiben kalózkodás elleni fellépés címén nemzetközi haderő avatkozik be a konfliktusba, az egyben a háború kiszélesedését is jelentené. Szóval, így lesz a mezőgazdasági terménykereskedelemből világháborús fenyegetettség.

Eközben Románia az aratásra készülve korlátozhatja az ukrán gabona tranzitját a konstancai kikötőbe. A román hatóságok olyan intézkedéseket fontolgatnak, amelyek célja, hogy a helyi gazdálkodóknak elsőbbségi hozzáférést biztosítsanak Konstanca fekete-tengeri kikötőjéhez a betakarítási időszakban, ami korlátozhatja az Ukrajnából érkező gabona áramlását – írja a Reuters. A betakarítás Romániában általában júliusban kezdődik, amikor várhatóan a fekete-tengeri gabonafolyósó leáll, és így extra terhelés helyeződhet Konstanzára is.

Románia egyike annak az öt közép-kelet-európai országnak, amelybe az orosz invázió óta jelentősen megnőtt az Ukrajnából érkező gabonaszállítás. Emiatt az Európai Bizottság ideiglenes korlátozásokat vezetett be az ukrán gabona behozatalára vonatkozóan. A konstancai kikötő kapacitása évente csaknem 25 millió tonna exportgabona feldolgozását teszi lehetővé, az Ukrajnából érkező gabonafolyosó lezárása esetén pedig több mint 20 millió tonna ukrán gabonát tudna kezelni a kikötő.

Forrás: agrokep.vg.hu

További programok »

Gazdaság

FEL