Bemutatták a Toldi filmet Békéscsabán is

2020. február 12. 16:09 | Gyemendi Réka

Bemutatták a Gyulán és Nagyszalontán készült Toldi filmet Békéscsabán. A filmet a Munkácsy Mihály Múzeum konferenciatermében vetítették le az érdeklődőknek.

Nagy-Laczkó Balázs, a film forgatókönyvírója a vetítésen elmondta: 2018-ban Nagyszalonta és Gyula városa elhatározta, hogy egy új projektbe kezd egy rendhagyó formációban.

– Az volt a célunk, hogy megmutassuk a tájegység közös kulturális értékeit. Ehhez adva volt Arany János személyisége, hiszen ő Nagyszalonta híres szülötte, de egész életútja összeköthető a Bihari tájjal és a Körösök vidékével. Nagyon fontos volt számunkra, hogy egy olyan alkotást hozzunk létre, amelyben egyrészt meg tudják mutatni magukat a lelkes amatőrök, a diákok, illetve a profi hivatásos színészek is. Meg akartuk mutatni, hogy mi az, ami miatt Arany Jánosnak a Toldi című műve összeköthető a mai értékekkel és hogyan tudják ezeket aktualizálni – fogalmazott.

Hozzátette: nagyon fontos volt számukra, hogy ezt be is lehessen építeni az oktatásba, és hogy ezáltal a diákok is megtalálják a kapcsolódási pontot a művel. 

Kónya István gyulai alpolgármester szeptemberben, a filmforgatás befejezése után elmondta: a film az Interreg Románia-Magyarország határon átnyúló program részeként készült. A gyulai önkormányzat a partiumi Nagyszalonta várossal pályázott, és közösen 80 ezer euró (25,7 millió forint) támogatást nyertek el. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap forrásából Gyula városa a Toldi-film elkészítését vállalta, míg Nagyszalonta különböző kulturális programokat szervezett annak érdekben, hogy a két település lakossága jobban megismerhesse egymást.

Baranyai Tamás elsőfilmes rendező kiemelte, hogy bár 21. századi környezetben forgatták le a Toldit, vagyis a szereplők, közöttük rengeteg diák civil ruhában szerepel, ennek ellenére valamennyi fontos epizódot megjelenítik a filmben, vagyis követték a mű eredeti menetét, sőt az eredeti szövegeket narrátor segítségével idézik fel. A Toldi film egyben "gyulai imázsfilm" is, hiszen az események hátterében többek között a Gyulai vár, a Várfürdő, az Erkel-ház is látható - tette hozzá.

Arany János elbeszélő költeményének 21. századi feldolgozásában a helyi fiatalok mellett olyan színészek is szerepet vállaltak, mint például Koncz Gábor, Reviczky Gábor és Kovács István, sőt szerepel a filmben - mint cseh vitéz - az erőemelő Fekete László is.

A mintegy 13 millió forintos költségvetésből végül egyórás játékfilm készült. A filmet szeptember 20-án két alkalommal is bemutatták Gyulán a művelődési házban.

További programok »

Itthon

Ilyenek egy 11. osztályos, gyulai diák mindennapjai

Az önkéntes karantén és a közösségektől való visszavonulás szükséges ahhoz, hogy ne tudjon korlátok nélkül tombolni a koronavírus-járvány. De nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy milyen hatással lehet az emberek mentális egészségére a bezártság. Egy 11. osztályos diák arról mesélt, hogy otthon is képes megtalálni a lehetőségeket.
2020. április 2. 18:45
FEL