Belvízvédelmi készültség nyolc szakaszon

2017. február 8. 22:19 | Laczkó Viktória

 

Jelenleg nyolc belvízvédelmi szakaszon van készültség a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén. Az elmúlt 24 órában összesen 31 szivattyútelep üzemelt a térségben, melyből három folyamatosan működött. Az elöntött területek nagysága mára 13025 hektár.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság 73 munkatársa folyamatosan dolgozik a belvízvédekezésen, a hozzájuk tartozó 8 szakaszból négyen elsőfokú, négyen pedig másodfokú a készültség. Kisházi Péter a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság, Árvízvédelmi Osztály osztályvezetője elmondta, hogy három szivattyútelep éjjel-nappal folyamatosan működött. - Az elöntött területünk - folytatta - jelentősen változott: 13 ezer hektár az összelöntés, aminek túlnyomó része – 8 ezer hektár – az vetés, illetve szántó.

A szakember hozzátette: a következő néhány napban - tekintve, hogy lehűlés következik - várhatóan mérséklődni fog valamelyest a belvízképződés.

A Gyulai Agrár Kft. 1800 ha-on folytat szántóföldi növénytermesztést. Az ágazatvezető elmondta: A legnagyobb belvízproblémát az őszi búzával és a lucernával bevetett területeiken tapasztalják.

Seres Zsolt a Gyulai Agrár Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője: - A KÖVIZIG területén van az összes területünk, ami belvízzel veszélyeztetett; jól vagyunk csatornázva köszönhetően az elmúlt évek munkáinak. Ebben a gyulai víztársulatnak is köszönetet kell mondjunk, akikkel közösen igyekszünk a területeinket övező csatornákat karbantartani, rendben tartani. Két szivattyúállás is van közvetlen a mi szántóterületeink területén a csatornáinkhoz tartozóan és ezek üzemeltetése folyamatos minden esetben, amikor közösen úgy ítéljük meg, hogy a belvíz veszélyeztet minket és védekezésre van szükség.

- Őszi búzában és lucernában vagyunk belvízzel érintettek. Utóbbi növény esetében nagyobb kárt észlelünk: közel harminc százalékos vízborítás is előfordul bizonyos táblákon, míg az őszi búza tekintetében nehéz még megítélni a helyzetet, de lényegesen kisebb az a kár, amit egyelőre észlelünk, néhány százalékos vízborítást lehet eddig tapasztalni.”

Magyarország körülbelül egynegyede olyan mély fekvésű sík terület, amelyről természetes úton nem folyik le a víz. Ezeket a területeket a belvízvédelmi művek nélkül állandóan, vagy időszakosan hosszú időre elborítaná az összegyülekező hólé és csapadékvíz.

További programok »

FEL