Belvíz: újabb szakaszokon rendeltek el készültséget

10-ből jelenleg 8 szakaszon van érvényben készültség.

Az enyhe idő és a hétfőn lehullott mintegy 3 mm eső miatt a korábbinál kiterjedtebb a belvízi jelenség, ezért a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság újabb szakaszokon rendelt el készültséget. Az elmúlt 24 órában összesen 20 szivattyútelep üzemelt, melyből 2 folyamatosan működött. Kedden már 32 telep üzemelt a területen, ahol a vízfoltok javarészt a hirtelen felmelegedés miatt alakultak ki. A csapadék a még fagyos talajba nem tudott elszivárogni. Az elöntött terület nagysága közel 10 000 hektár, ebből 6000 hektár a vetés és a szántó. A talaj felső 30 centimétere teljesen telített vízzel, a talajfagy a szakemberek szerint 20 centiméter mértékű lehet.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén 8 belvízvédelmi szakaszon tartunk készültséget a tízből. Kettőn van II. fok, ami folyamatos szivattyúzást jelent, 6 belvízvédelmi szakaszon pedig szakaszos szivattyúzás van – tájékoztatta a Behir-t Kisházi Péter Konrád, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság, Árvízvédelmi Osztályának vezetője.

 

A folyók felső szakaszain visszaáradások tapasztalhatók

A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint kedden a Körösök vízgyűjtőjében jellemzően 4-8 mm közötti csapadék hullott, csak a román területi, hegyvidéki vízgyűjtőben mértek helyenként 20 mm-t megközelítő értékeket. A lehullott csapadék egy része hó formájában esett, magyar területen szerda reggelre jellemzően 2 cm-nyi, míg a hegyvidéki vízgyűjtőn Biharfüredről 56 cm-es hóvastagságot jelentettek.

A lehullott csapadék és a kisebb volumenű olvadás hatására, a folyóink romániai felső szakaszain kismértékű visszaáradások tapasztalhatók. Az áradások mértéke megközelíti az elsőfokú készültségi szintet. A vízgyűjtő magyarországi területein – a Fekete-Körös felső szakaszának kivételével – folytatódott a folyók gyenge emelkedési tendenciája, azonban készültségi szintet egyik vízrajzi állomásnál sem ért el a folyók vízszintje. A folyókon állójeges szakaszok ma reggelre csak a Hortobágy-Berettyó főcsatornán és a Hármas-Körös alsó szakaszain találhatók, a többi folyószakasz vagy jégmentes, vagy zajlik.

Az említett visszaáradások és a hóolvadás együttes hatására, magyar területen a jelenlegi gyengén emelkedő tendencia továbbra is megmarad. A Fekete-Körösön a határszelvényben holnap újabb tetőzés várható az I. fokú készültségi szint közelében. A többi folyószakaszon az elkövetkező 24 órában az emelkedő tendencia lesz érvényes, az I. fokú készültségi szint meghaladása egyelőre sehol sem valószínű.

 

Belvízvédelmi készültség

Jelenleg a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság 8 belvízvédelmi szakaszán van érvényben készültség.

I. fokú a belvízvédelmi készültség: 12.01. Réhelyi, 12.02. Szeghalmi, 12.04. Holt-Sebes-Körös, 12.06. sz. és a belvízvédelmi szakaszokon.

II. fokú a belvízvédelmi készültség: 12.03. Gyomai, 12.05. Kettős-Körös jobb parti, 12.08. sz. Élővíz-csatornai és a 12.09.sz. Mezőberényi a belvízvédelmi szakaszokon.

Az elmúlt 24 órában összesen 31 szivattyútelep üzemelt az igazgatóság területén, melyből 3 folyamatosan (éjjel-nappal) működött.

Az elöntött terület nagysága 13025 ha (ebből vetés: 4795, szántó: 3440, rét-legelő: 3555, egyéb: 1235).

Az üzemelő esésnövelő szivattyútelepek az elmúlt napon összesen 372 em3 belvizet emeltek át a főcsatornákba, a torkolati szivattyútelepek pedig 1194 ezer m3-t a főbefogadókba. A 2017. február 2 óta összesen 2459 em3 vizet emeltek át a folyókba.

A készültséggel érintett területen 5 üzemelő belvíztározóban összesen 1,98 millió m3 belvizet tartanak vissza.

 

Az elmúlt napon 73 fő vett részt a belvízvédekezésben.

Megosztás:

Címke: , ,