Bélmegyeren már virágzik a tavaszt hirdető odvas keltike

2024. március 24. 16:04 | behir.hu

A Körös-Maros Nemzeti Park részterületei közül a Bélmegyeri Fáspuszta erdei kora tavasszal, még a fák lombfakadása előtt látványos virágpompában díszlenek. Ekkor a terület egyik ékessége a változatos színekben pompázó odvas keltike nyílik tömegesen.

A fáspuszta gazdag növényvilága főként annak köszönhető, hogy itt található hazánk egyik utolsó, épen megmaradt sziki tölgyes növénytársulása, melyet egy 644 hektáros védett terület vesz körül. A tavaszi erdőben sok napfény jut le az aljnövényzetre, ilyenkor a leglátványosabbak a virágzó növények. Sok salátaboglárka, sárga tyúktaréj, illatos ibolya virágzik, ezeket egészíti ki az odvas keltikék színpompás tömege.

Odvas keltike a Fekete-Körös menti keményfás ligeterdőkben és a Kis-Sárrét néhány erdőfoltjában is nagyobb mennyiségben előfordul.

Ez a mákfélék családjába tartozó növény üreges gumójáról kapta a nevét. Virágai fürtben állnak, nagy csoportokban nőnek, színük változó: fehér, krém, lilás vagy bíbor. Geofiton növény, ami azt jelenti, hogy az erdő lombfakadása előtt virágzik, később az árnyas erdőkben már szinte eltűnik.

Az erdők közé ékelődött pusztafoltokon még nyílik másik korai növényünk a pusztai tyúktaréj, de előbukkant már a sziki varjúháj is, melynek nagyobb telepei hamarosan pirosra festik a szikpadkákat. A terület 82 hektáros, fokozottan védett része nem látogatható.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

Városi gyereknap a Munkácsy Negyedben – galériával

A gyereknapi körtúránkat a Csabagyöngyében kezdtük Évi tündér megnyitójával, majd bejárva a helyszíneket láttuk, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum, a Békés Megyei Könyvtár, a Munkácsy Emlékház és a Napsugár Bábszínház is színes programokkal várta a családok seregét.
18:50
FEL