Békésen továbbra is zajlanak a korszerűsítési munkák

2020. április 22. 17:12 | D. Nagy Bence

Bár a koronavírus a hazai gazdaságot is megterheli, a településeken már a járvány utáni időszakra készülnek. Békésén számos fejlesztés megvalósítása indult el, illetve folytatódott az idén, amelyek többek között a városképet is jelentősen alakítják.

A Békés központjában, az Élővíz-csatorna partján fekvő Erzsébet liget teljes átalakuláson esik át. A tér a Zöld város program részeként, a környezettudatosság jegyében újul meg.

– Kicseréljük az öntözőrendszert és a térburkolatot, valamint egy látványos napóra és napvitorlák is díszítik majd a teret. Mindez azt a célt szolgálja, hogy a békésiek komfortosan érezzék magukat, szabadidejüket egy igényesen kialakított frekventált környezetben tölthessék – mondta el Kálmán Tibor, Békés polgármestere.

A korszerűsítések részeként korábban kilenc önkormányzati épület energetikai felújítása is lezajlott. Az intézmények a munkálatok során új nyílászárókkal, hőszigetelőkkel, korszerű fűtéssel és egy-egy esetben napelemmek gazdagodtak. A Korona utcai óvoda egy tornaszobával bővült, ami a kisgyermekek mozgásigényéhez korszerű eszközöket ad. A tornaszoba további két, a környéken levő óvodát szolgál még ki.

A csapadékvíz-elvezetés rendszerere is korszerűsítésen esett át. A kivitelezők négy utcában, valamint két nagy víztározó esetében végeztek helyreállítást.

– Látványosan megújult az úgynevezett cigány-vízláda környéke. Ez a város egyik legnagyobb záportározója, itt a felgyülemlett iszaptól és nádtól tisztították meg a medret, ami a békési csapadékvíz-elvezetés központjaként szolgál – fogalmazott Polgár Zoltán alpolgármester. Hozzátette, hogy hasonló módon tisztul meg a Puskaporos-tó névre hallgató víztározó is, ahol a családoknak kedvezve a későbbiekben padokkal és játszóterekkel bővül majd a környék.

Új kűlsőt kap a város főtere is. Az öntözőcsatorna-rendszer korszerűsítése mellett jelenleg is zajlik a Széchenyi tér zöld területeinek füvesítése. Fontos fejlesztések valósultak meg a Fáy utcában, ahol a kivitelezők 51 új parkolót létesítettek, de egy 800 és egy 400 méteres rekortán borítású futópálya is helyet kap az Élővíz-csatorna mentén. 

 

Galéria

További programok »

Itthon

Beporzók napját is tartottak a Ligeti vásár és Ökobörzén

A megszokottól eltérően a hónap első szombatján tartották meg a a Ligeti Vásár és Ökobörzét a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A kistermelők és kézművesek portékái mellett a helyi lakosok garázsvásárán is lehetett válogatni. A gyermekeket a méhecskék tevékenységének fontosságát hangsúlyozó kézműves foglalkozásokkal várták.
16:11
FEL