Gyulán a békéscsabainál enyhébbek a maszkviselés szabályai

2020. november 22. 11:17 | Hidvégi Dávid

A kormány rendelete értelmében a 10 ezer főnél nagyobb népességű településen a helyi polgármesternek kell rendeletben szabályozni a közterületen, illetve nyilvános helyen történő maszkviselés szabályait. 2020. november 12-e óta Gyulán is több helyen kötelező az orrot és szájat eltakaró védőmaszk használata. A szabályok a békéscsabaihoz képest enyhébbek.

A többi városhoz hasonlóan Gyula főtere is szinte teljesen kiürült, alig néhány ember sétált vagy biciklizett az utcán, amikor a héten a 7.Tv stábja a városban járt. Bár nappal nincs kijárási korlátozás, az emberek csak a szükséges esetben hagyják el a lakhelyüket, hiszen nincsenek rendezvények, a kulturális intézmények és vendéglátóhelyek zárva tartanak, a gyülekezés pedig tilos. A lakososok vásárolnak, munkába járnak, ügyet intéznek, elviszik a gyermeküket bölcsődébe, óvodába vagy az iskolába, esetleg még szabad téren egyénileg sportolnak – gyakorlatilag alig van hová menni, hiszen a cél az, hogy az otthonmaradással lassuljon a koronavírus terjedése a vakcina megérkezéséig. A kormány döntése után a Gyula polgármestere is rendelkezett a maszkhasználatról.

– Óvodák, iskolák, bölcsődék előtt kötelező a maszk viselése, ahol a szülők a pedagógusokra vagy a gyermekeikre várnak. Patikák, bankok, üzletek bejárata előtt szintén, illetve olyan helyeken, intézmények előtt, ahol valamiért létszámkorlátozás van, így nem mehet be akárhány ember, ezért többen várnak a beengedésre. Illetve a templomok előtt is kötelezővé tettük. Ha csak elhaladnak a felsorolt intézmények mellett, akkor nem kötelező a maszk használata, az kizárólag a várakozásra érvényes – árulta el Görgényi Ernő.

 

Az utcák Gyulán is üresek, főként autós forgalom van – (Fotó: Bagi József)

 

A piacon is viselni kell a maszkot és azon parkolók területén, amely parkolók nem közterületen vannak, hanem egy áruházhoz tartozó területen. Ellenben Békéscsabán a város teljes területén kötelező a maszk viselése, kivéve sportoláskor, parkokban, zöldterületek, ahogy azt a kormányrendelet lefektette.

Görgényi Ernő úgy fogalmazott: a jelenlegi helyzetben Gyulán nem jellemző, hogy az emberek tömegesen kint lennének az utcán, így nem tartotta szükségesnek mindenhol kötelezővé tenni az orr és száj eltakarását – erről a döntés előtt egyeztetett a képviselő-testülettel, a rendőrkapitánnyal és az intézményekkel. A gyulai szabályozások célja az, hogy azokon a közterületeken, illetve nyilvános helyeken legyen kötelező a maszkviselés, ahol jellemzően összegyűlnek az emberek a várakozás során.

További programok »

Gyula

Negyven év után búcsúzik a levéltártól Erdész Ádám, illetve…

Több, mint negyven év után nyugdíjba vonult Erdész Ádám, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának igazgatója. Jóllehet ezt nehéz elképzelni, hiszen ő a levéltár, vagy a levéltár ő maga. Bő két évtizedes ismeretségünkből kifolyólag tegeződünk.
2021. május 7. 11:13
FEL