Békéscsabán is ’56-ra emlékeznek

2016. szeptember 14. 15:25 | behir.hu

Megtartotta újabb ülését az ’56-os Emlékbizottság. A találkozón többek között bemutatták az évfordulóra készült kiadványt és határoztak arról is, hogy milyen elemekből áll össze az ünnepi programsorozat Békéscsabán.

„Csak a hősöknek és a mártíroknak van igazuk.” Ez a Nagy Gáspár-idézet szerepel az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából készített kiadvány kezdőlapján. A rövid összeállítást Szabó László készítette.

- Az egyedi kiadvány a helyenként különleges vizuális megjelenés mellé azt a tartalmat foglalja össze, ami a szabadságharc országos eseményeit, üzeneteit mutatja be, emellett kiragadja a forradalomhoz kapcsoló békéscsabai történéseket és személyiségeket. A kiadvány ezer példányban készült el, de a város honlapján online formában is elérhető majd - emelte ki Szarvas Péter polgármester.

Szabó László elárulta, az összeállítás arra a gondolatra épül, hogy a történelem nem tudomány, hanem egy gondolkodásforma, amelyben nemcsak tényekről lehet beszélni, hiszen folyamatosan van kapcsolatunk vele, újragondolhatjuk a viszonyunkat egy-egy eseményhez.

- Arra törekedtünk, hogy a képi világ is figyelemfelkeltő legyen, a színek, a formák és a szimbólumok is hordozzanak magukban üzenetet. A gyerekek már nem nagyon tudnak hosszabb ideig koncentrálni a technikai forradalom közepette, így kevesebb évszámmal, fogalommal tűzdeltük meg – fogalmazott a történelemtanár.

Az ’56-os emlékbizottság ülésén számos fontos döntést hozott. Véglegesítették az évfordulóhoz kapcsolódó programsorozat elemeit, amelyben többek között helyet kapott Fekete Pál, Békéscsaba díszpolgárának előadása, a forradalom és szabadságharcot megörökítő emléktáblák felavatása, valamint az október 23-ai központi ünnepség és az ’56-os Emlékszoba felavatása. Az évfordulóhoz a fiatalokat is próbálják majd bevonni, hiszen ünnepi műsor készítő és bemutató, valamint emlékkiállítás pályázatot is hirdetnek iskolások számára. A bizottság emellett zárt ülésen határozott arról is, hogy hányan kapják meg az ’56-os Érdemérmet.
 

FEL