Békéscsabán ideális biciklizni

2016. szeptember 16. 10:45 | Laczkó Viktória

Ismét csatlakozott az Európai Autómentes Naphoz Békéscsaba. A városban több helyszínen készülnek környezetkímélő és a fenntartható közlekedés fontosságát hangsúlyozó programokkal. Az Európai Mobilitási hét záróakkordjaként szeptember 22-én lesz közös bringás reggeli és bringaemelés is. De nemcsak a város, hanem a MÁV is készül: díjmenetes kerékpárszállítás és díjmenetes utazás várhat egyes utasokra. 

 

Békéscsabán az országos statisztikához képest többen választják a kerékpározást: a lakosság 30 százaléka közlekedik két keréken. Az Európai Autómentes Nap programjain a tudatos és biztonságos közlekedést nyomatékosítják. Idén Békéscsabán, a Szent István téren, valamint a Korzó téren Bringás Reggelivel készülnek a szervezők a biciklivel iskolába vagy munkába igyekvőknek. Este közös bringaemelést is tartanak a főtéren, miután megtették a kijelölt öt kilométeres szakaszt. A szervező szerint a rendezvény lényege, hogy a lakosok elgondolkozzanak azon, hogyan tudják - ha csak egy kis szakaszra is - letenni az autót és helyette gyalog vagy biciklivel közlekedni. 
Békéscsaba pont ideális méretű város ahhoz, hogy bárki, bármekkora távolságot kerékpárral megtegyen – mondta Varga Róbert, a Tudatos Közlekedők Egyesületének titkára.

Ingyen szállítja a kerékpárokat a MÁV

A MÁV is kedvezményekkel készül. Az érvényes belföldi jeggyel utazók díjmenetesen szállíthatják kerékpárjaikat szeptember 16-22. között, illetve az autótulajdonosoknak is számíthatnak engedményre. 
Lőcsei Virág, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. sajtófőnöke elmondta, szeptember 22-én az Autómentes Napon a forgalmi engedéllyel rendelkezők is ingyenesen utazhatnak másodosztályon. A díjmentesség azonban nem vonatkozik a feláras vonatokon megváltandó pót-, és helyjegyekre.
A rendezvénysorozat idei jelmondata: „Ésszerű közlekedés. Hatékony gazdaság.” Az egészség és az életminőség jegyében rendezett programok szeptember 22-én egész nap várják az érdeklődőket.

FEL