Békéscsaba önkormányzata idén több szociális tűzifát ad a rászorulóknak

2023. november 1. 13:30 | Papp Ádám Sándor

A megnövekedett energiaárak miatt vannak, akik most is aggodalommal tekintenek a téli időszakra. Békéscsaba önkormányzata – több más támogatás mellett – 2014 óta minden évben szociális tűzifával segíti a rászoruló családokat természetbeni támogatásként. Erről Szarvas Péter polgármestert kérdeztük.

Szarvas Péter kiemelte, hogy az önkormányzat az előző évekhez hasonlóan ebben a fűtési szezonban is segítő kezet nyújt a szociálisan rászoruló családok számára.

– Közeledik a hideg, a fűtési időszak. Ahogy eddig minden évben, a rászorulók, nehéz körülmények között élők most is számíthatnak arra, hogy az önkormányzat szociális tűzifa támogatást nyújt, erre felkészültünk. Az elmúlt időszakban évente 1000-1500 mázsányi faanyagot szállítottunk ki a kérelmezők részére. Idén nagyobb a készletünk, miután elindult a városban a kiszáradt fák kivágása, amely jelenleg is zajlik. Ezeknek a kiszáradt növényeknek az a sorsuk, hogy bekerülnek az önkormányzat egyik telephelyére és ott a közfoglalkoztatotti csoport egy munkatársi közössége felaprítja a szociális tűzifának. Jelenleg 2500 mázsányi a készletünk – hangsúlyozta a városvezető.

Mint mondta, a fa elegendő arra, hogy a kérelmezők igényeit kielégítsék. A polgármester arra is kitért, hogy kik és hogyan igényelhetnek szociális tűzifát a téli időszakban.

 

 

– Az önkormányzat szociálpolitikai osztályán kell kérelmet benyújtani. Fontos kitétel, hogy az igénylőnek olyan fűtőeszközzel kell rendelkeznie az ingatlan területén, ahol a tűzifát el lehet égetni. Eddig az igénylés rendje az volt, hogy kettő alkalommal egyenként 5-5 mázsányi szociális tűzifát szállítottunk ki konyhakész állapotban az érintett ingatlanjához. Idén azt tervezzük, hogy háromszor 5-5 mázsányit viszünk, amennyiben az igény felmerül. Erről rendeletmódosítás készül, amelyet a novemberi közgyűlésen tárunk a képviselő-testület elé – hangsúlyozta Szarvas Péter.

Mivel szociális tűzifáról van szó, ezt azok a rászoruló családok igényelhetik, ahol az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 220 százalékát (ma 62 700 forintot); tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyereket nevelő háztartás esetében az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 230 százalékát (65 550 forintot); a gyermekét egyedül nevelő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 240 százalékát (68 400 forintot); egyedül élő személy háztartásában az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 225 százalékát  (64 125 forintot); tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyerekét egyedül nevelő személy és 60 év feletti egyedül élő személy háztartásában  pedig az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 270 százalékát (76 950 forintot).

A városvezető hozzátette: az energiárak megemelkedése miatt az önkormányzat kiemelt feladatának tartja, hogy a lakosságot szociális tűzifával segítse. Éppen ezért indítványozzák, hogy a 2023/2024-es fűtési szezonban a rászoruló családok három alkalommal is kaphassanak tüzelőanyagot.  

További programok »

FEL