Drámai csatában, hosszabbításban kapott ki a Csaba a Nagykőrösi Sólymoktól

2023. október 28. 19:48 | Kovács Dávid

A Békéscsabai KK a hajrában tízpontos hátrányból egyenlített és kiharcolta a hosszabbítást az előző szezonban még Piros csoportban szereplő Nagykőrösi Sólymokkal szemben. Lackó Róbert együttese a ráadásban még egyszer visszajött a mérkőzésbe, azonban végül minimális különbséggel, két ponttal kikapott a férfi kosárlabda NB I/B Zöld csoportjának 6. fordulójában.

BÉKÉSCSABAI KK–NAGYKŐRÖSI SÓLYMOK KE 91–93 (17–20,23–28,14–14,24–16, 13–15) – hosszabbítás után
NB I/B-s férfi kosárlabda-mérkőzés, Békéscsaba, 500 néző. Vezette: dr. Varga Z., Földi, Polonkai
BÉKÉSCSABA: Balog G. 31/18, Kurtucz 2, Cvijin 3/3, Hajdu M. 9/6, Varga Á. 4. Csere: Vágvölgyi Á. 5, Kovács J. 3/3, Solevic 9/9, Fábián 21, Vodila 4. Vezetőedző: Lackó Róbert.
NAGYKŐRÖS: Mészáros B. 15/9, Molnár B. 4, Fehér 10/6, Mácsai 12, Mári 14/9. Csere: Tóth B. 10, Kocsis 18/3, Timkó 10, Filep. Vezetőedző: Kovács Márk.

Mindkét együttes ugyanolyan mérleggel, két győzelemmel és három vereséggel várta a szombati összecsapást. Lackó Róbert együtteséből Varga Zalán és Gura Norbert hiányzott, bemutatkozhatott azonban a közelmúltban Veszprémből Békéscsabára visszatérő Fábián Szabolcs.

A Nagykőrös szerezte a meccs első kosarát, ezt követően azonban úgy tűnt, hogy a hazai csapat találja meg hamarabb a ritmust, Fábián közeli duplája után öt pont volt a különbség (12–7). Gyorsan reagált a vendégcsapat, amely védekezésben is feljavult és egy 10–0-s rohammal fordított (12–17). Pillanatokon belül egalizált a Csaba, de végül Fehér Péter triplája zárta az első negyedet (17–20).

A Sólymok ugyanitt folytatták a második tíz percben, jó tempóban kosárlabdáztak, a támadó lepattanóknak is köszönhetően egy 8–0-s sorozattal megléptek ellenfelüktől (17–28). A házigazda nem találta a ritmust támadásban, Lackó Róbert időkéréssel próbálta megtörni a rivális lendületét (20–33). Az erősebb NB I/B-s csoportból tavasszal kieső vendégek már tizenhat ponttal is vezettek, de a negyed hajrájában Balog Gábor tripláját követően nyolcra csökkentette hátrányát a Csaba (40–48).

 

Vágvölgyi Ákos öt ponttal zárt, de három büntetőt elrontott (Fotó: Kovács Dávid)

Vágvölgyi Ákos öt ponttal zárt, de három büntetőt elrontott (Fotó: Kovács Dávid)

 

A nagyszünet után is a vendégek dobták az első két kosarat, azonban Vágvölgyi Ákosék próbáltak ragadni ellenfelükre (44–53). A csabaiaknak ugyan sikerült kissé lelassítani a Pest vármegyeiek játékát, de támadásban ugyanúgy meg kellett küzdeni minden labdáért, minden kosárért. A 3. negyed végén Fábián Szabolcs és Vodila Bence duplái kellettek ahhoz, hogy maradjon a félidei különbség (5462).

Az utolsó tíz percet Nikola Solevic két triplája robbantotta be, így két perc sem telt el, de a vendégek mestere időt kért (62–64). Fábián révén ugyan az egyenlítés is sikerült, de a Nagykőrös rátett még egy lapáttal, Mári György labdaszerzést követő kosara után ismét tíz volt a differencia (65–75). Nem adta fel a Csaba, még egyszer megkezdte a felzárkózást, Balog Gábor bravúros egyéni alakítása után döntetlenről indult az utolsó ötven másodperc (75–75). Mészáros Bence ötödik triplája úgy tűnt, hogy győzelmet ér a vendégeknek, de Balog is dobott egy hárompontost, így jöhetett a hosszabbítás (78–78).

 

Többször is felállt a padlóról a Csaba a hazai közönség támogatásával (Fotó: Kovács Dávid)

Többször is felállt a padlóról a Csaba a hazai közönség támogatásával (Fotó: Kovács Dávid)

 

A ráadásban a vendégek Mácsai Károly pontjaival léptek közelebb a sikerhez, azonban a Csaba ismét felállt a padlóról és kiélezett csata következett. A büntetőháború után Balognak még egy félpályás kísérlete maradt az utolsó másodpercekben, de az kimaradt, így a Nagykörösi Sólymok együttese végül 93–91-re diadalmaskodott.

A Békéscsaba két győzelem mellett negyedik vereségét szenvedte el a bajnokságban. Lackó Róbert együttese a következő fordulóban Veszprémbe látogat, majd november 8-án a Vásárhelyi Kosársuli otthonában folytatja a Hepp Kupa küzdelmeit.

 

Így látták a vezetőedzők

 

Lackó Róbert: Először is gratulálok az ellenfélnek, egy igazi thrillert nyertek meg. Örülök, hogy volt tartása a csapatnak, hiszen -15-ról is visszakapaszkodtunk és a negyedik negyedben is -10-ről. Az ilyen meccsekből lehet a legtöbbet tanulni, megyünk tovább, kijavítjuk a hibákat és fejlődünk. Köszönjük a fantasztikus hangulatot a szurkolóknak!

Kovács Márk: Nem árultunk zsákbamacskát, hogy nyerni jöttünk Bêkéscsabara. Nagyon izgalmas meccset játszottunk, ahol az ellenfèl főnixmadárkènt éledt újjá poraiból. Az első félidőben nagyon jól játszottunk, azonban ellenfelünk megtörte a ritmusunkat és ezért a szezon egyik legjobb meccset játszotta a két csapat. Külön kiemelném mind a két csapat szurkolóit, továbbá a nagykőrösi szurkolókat, akik ilyen messzire is elkísertek minket.

 

 

További programok »

Sport

Újra előnyben a BRSE a bajnoki negyeddöntőben – galériával

A Swietelsky-Békéscsaba 3–0-ra nyert az UTE ellen a női röplabda Extraliga negyeddöntőjének harmadik mérkőzésén, vasárnap este. Tóth Gábor együttese így ismét vezet az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcban. A találkozót Boskó Ágnes, a vendégek feladójának súlyos sérülése árnyékolta be.
2024. február 25. 20:06
FEL