Békéscsaba hazavár!

2015. november 13. 16:05 | Varga Diána

Évek óta romlik a város demográfiai helyzete, sok családot érint rosszul, hogy miután a fiatalok elvégezték a főiskolát, más városokban vállalnak munkát és telepednek le. Ezt a folyamatot kívánja megállítani az önkormányzat, a közgyűlés ezért hozta létre a „Békéscsaba hazavár!” ösztöndíjat. Ehhez kétféle támogatást biztosítanak: felsőoktatási hallgatói ösztöndíjat, félévenként öt hónapra havi 40 ezer forintot és egy egyszeri, 300 ezer forintos életkezdési támogatást. Az első időszakra az önkormányzat 5 millió forintot különített el, melyből tíz főt tudnak támogatni.

A pályázat első nyertesei közül, akik személyesn el tudtak jönni, november 13-án a Mokos teremben vehették át a programhoz fűződő okleveleket.  Szarvas Péter az eseményen elmondta: az, hogy a fiatalok nem Békéscsabán telepednek le, az egész várost érintő probléma. Habár a vállalkozások az utóbbi években megerősödtek, a szakemberek száma megcsappant, többek között ezért is kell arra ösztönözni a fiatalokat, hogy városunkban maradjanak – fogalmazott a polgármester.

Kiss Tibor már arra emlékeztetett: Békéscsaba diákváros, mintegy 11 ezren tanulnak itt. A cél az lenne, hogy a hiányszakmákat innen is fel tudják tölteni, ehhez azonban ösztönző programok kellenek. Az alpolgármester a pályázat kiválasztási folyamatáról is tájékoztatott: több fordulós egyeztetéssel szabták meg a feltételeket, majd bizottsági javaslatra választotta ki a 15 pályázó közül a nyerteseket a polgármester.

Felsőoktatási hallgatói ösztöndíjban hatan részesültek: Horváth Enikő, Kiss Tamás, Kovács Bence Géza, Pluhár Éva, Sárfalvy Fanni és Valach Viktória Anett. Négyen kapnak életkezdési támogatást: Dr. Apáti-Nagy Péter Endre, Benkó Attila, Puskásné Szűcs Márta és Tímár Edina.

Amint az elhangzott, a program folytatódik, a következő pályázatot november végéig kiírják, melyre jövő februárig lehet jelentkezni.

További programok »

FEL