Békéscsaba első kézből: Támogatást kapnak a csabai vendéglátóhelyek

2024. június 7. 15:09 | behir.hu

Tizenhárom milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílt meg a lehetőség május 27-étől. A pályázatról Nagy Sándor, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője számolt be lapunknak.

A békéscsabai, kormánypárti frakció elkötelezett támogatója a gazdaság fejlesztésének, segítője a helyi vállalkozóknak, ezért nagy örömmel ajánljuk a békéscsabai vendéglátóhelyek üzemeltetőinek a Vidéki vendéglátóhelyek támogatása elnevezésű pályázatot, amelynek célja a vidéki vendéglátó-ipari kis- és középvállalkozásoknak versenyképességének növelése, a technológiák fejlesztése, korszerű eszközök beszerzése és a munkalehetőségek növelése, a munkaerő folyamatos biztosítása - foglalja össze a program lényegét Nagy Sándor.

A hazai vendéglátó üzletek mintegy kétharmadát adják hazánk turisztikai bevételeinek, Békéscsabán az elmúlt években egyre növekszik a vendégéjszakák száma, így városunk életében is egyre fontosabb szerepet töltenek be ezek a vállalkozások, így versenyképességük javítása érdekében elsőként ők igényelhetik a vissza nem térítendő támogatást.

A program további ütemeiben júniustól a cukrászdák, júliustól a zenés táncos szórakozóhelyek, míg augusztustól az alkalmi vendéglátó üzletek pályázhatnak. Szeptembertől a kávézók, októbertől a büfék számára biztosít forrást a kormány, az italüzletek és bárok pedig novembertől jelentkezhetnek majd a programra.

A vidéki vendéglátó üzletek támogatása a harmadik eleme a kormány átfogó ágazati támogatási konstrukciójának, mely összességében 15 milliárd forintot biztosít a turizmus fejlesztésére és versenyképességének erősítésére.

A június 28-ig tartó első ütemben az egész évben nyitva tartó csabai éttermek üzemeltetői adhatják be támogatási igényeiket. A pályázatonként elnyerhető egymillió forintos forrást korszerű konyhatechnológiák és eszközök beszerzésére, valamint energia-hatékony és gazdaságos üzemelést támogató fejlesztésekre használhatják fel az éttermek. A támogatásokat a mindennapi működéshez szükséges eszközök, készletek beszerzésére is fordíthatják a szolgáltatók, de igénybe vehetik egy nagyobb beruházás során is.

Kizárólag vidéki telephellyel rendelkező, vendéglátó üzletet üzemeltető vállalkozás vehet részt a pályázaton. Fontos kiemelni, hogy egy szolgáltató több vendéglátó üzletre is igényelhet különböző támogatást -– mutatja be a csabai vállalkozások számára kedvező programot Nagy Sándor, kormánypárti önkormányzati képviselő.

További programok »

FEL