Békéscsaba első kézből: Megérkezett az első e-Qka Csabára, a Jankay iskolába

2023. július 22. 13:35 | behir.hu

A nyári szünet közepén járunk, azonban kijelenthetjük, hogy a városi oktatási-nevelési intézményekben egyre inkább prioritást élvez a környezettudatosság, a fenntarthatóság szemléletének erősítése.

Ennek jó példája az, hogy a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Békéscsabán elsőként csatlakozott a nagy sikerű e-Qka, használt sütőolaj országos begyűjtési programhoz. A rendszerről, egy zöldebb jövő építéséről beszélgettünk Tirjákné Prisztavok Ágnes intézményvezetővel, Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel és Diós Zsolt környezetvédelmi tanácsadóval.

– Iskolánk két alkalommal pályázta meg és nyerte el az Ökoiskola címet. Ez  azon iskolák tevékenységének a legmagasabb szintű elismerése, melyek iskolafejlesztési és pedagógiai munkája kiemelkedően képviseli a környezeti nevelés, és a fenntarthatóság pedagógiai értékeit. A környezettudatos szemlélet erősítésében nagy előrelépés az e-Qka rendszerének bevezetése. Békéscsabán elsőként csatlakoztunk az országban már több helyen sikerrel működő rendszerhez. Iskolánk tanulói, az ő szüleik és pedagógusaink a tanév végén kezdték meg a használt sütőolaj gyűjtését – mondta el Tirjákné Prisztavok Ágnes, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója.

Az e-Qka egy gondosan megalkotott, innovatív, biztonságos használt sütőolajat gyűjtő okoskuka. A program célja az iskolák segítségével egy olyan környezettudatos fiatal generáció felnevelése, amely hosszútávon garantálja Földünk egészséges ökoszisztémájának megőrzését.

– Az ilyen hasznos programok is hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermekek környezettudatos szemlélettel nőhessenek fel és a környezetünk védelméért tett apró lépéseket könnyen beépíthessék a mindennapjaikba, hogy az idő előrehaladtával számukra ez egyre természetesebbé és fontosabbá váljon. Mindamellett a begyűjtött használt sütőolaj bevételi forrás is az iskolánk részére, amelyet iskolai fejlesztésekre, eszközökre, a gyerekekre fordíthatunk – ismertette az igazgató.

Herczeg Tamás úgy fogalmazott: ez az eszköz arra szolgál, hogy a rántott hús és sültkrumpli kedvelői is környezettudatosan fogyaszthassák kedvencüket. Otthon az elhasznált olajat csak kannába kell tölteni, összegyűjteni olyan módon, hogy ne szennyezzük vele a környezetünket.

– Sokkal korszerűbb és jobb módszer, mint befőttesüvegben, tejfölös vödörben tárolni, vagy kiönteni a lefolyóba. Az egyéni előnyök mellett az intelligens étolaj-gyűjtő edények szélesebb körű környezetvédelmi célokhoz is hozzájárulhatnak, mint például az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a fenntartható energiatermelés elősegítése – emelte ki Herczeg Tamás.

Az e-Qka egy komplett rendszer. Egy távfelügyelettel működő gyűjtőedényt helyeznek ki az iskolákba, amelyhez egy speciális, jól záródó olajgyűjtő kannát kapnak a gyerekek. Ebben gyűjthetik az olajat otthon, és amint megtelt a kanna, a tartalmát az e-Qkába öntik.

– A kuka leengedi és leméri a beöntött olajat, majd a kannát beazonosítva jelzi, hogy a gyűjtő mennyivel járult hozzá a környezetünk, legfőképp a vizeink védelméhez. Az iskolából az olajat elszállítják és az ország legmodernebb biodízel gyárában újrahasznosítják. A végeredmény, hogy a sültkrumpli és a rántotthús elkészítése után az autónkba is tankolhatjuk a náluk újjáéledő olajat.

Nagyon fontos még hangsúlyozni, hogy ez egy olyan fejlesztés, amelyre békéscsabaiként különösen büszkék lehetünk, hiszen helyi vállalkozás gyártja az e-Qkákat – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Magyarországon, éves szinten mintegy 25 ezer tonna használt étolaj keletkezik a háztartásokban. Ennek elenyésző részét, kevesebb, mint 10 százalékát hasznosítják újra, pedig az olaj az egyik legártalmasabb hulladék, egy cseppje 1000 liter tiszta vizet képes beszennyezni.

– Sajnos otthonainkban a használt olajat legtöbbször a lefolyóba vagy a kukába öntjük. Az olaj a csatornába kerülve nem keveredik a vízzel, és idővel valahol a csőrendszerben dugulást okoz. Ha bekerül a természetes vizekbe, akkor drasztikusan csökkenti az oxigénszintet, és felborítja a vizek természetes egyensúlyát. Az élővízbe jutva a felszínen úszik, ezzel meggátolja az oxigén bejutását. Mivel csökkenti a vizek oxigéntartalmát, felborítja azok természetes egyensúlyát és pusztulást okoz a vízi élővilágban. A talajba kerülve pedig gátolja annak légáteresztő képességét, illetve záróréteget képezve megakadályozza a víz feljebb jutását, ezáltal károsítja a talajflórát. Ha pedig a kukába öntjük, akkor a kommunális hulladékba kerülve nehezen lebontható anyagként jelenik meg – sorolta Diós Zsolt.

Az e-Qka, mint modern szelektív gyűjtési rendszer mentesíti a települési csatornahálózatot és a szennyvíztisztító-telepet a szennyező anyagtól.
Amikor Békéscsaba oktatási intézményeiben igyekeznek a környezettudatos szemléletet átadni a gyermekeknek és rajtuk keresztül a családoknak, akkor nagy hangsúlyt fektetnek környezetünk védelemre.

– Ezzel a kezdeményezéssel további lépéseket tehetünk a Földünk és ivóvizünk védelméért. Örömteli hír, hogy a következő tanévben más városi iskola is bekapcsolódik az e-Qka rendszerébe – tette hozzá Diós Zsolt, a parlamenti képviselő környezetvédelmi tanácsadója.

További programok »

Itthon

Adventi hangulattal készül a gyulai Almásy-kastély

Karácsonyi varázskastély címmel hirdetett adventi programsorozatot a gyulai Almásy-kastély. Az intézmény december 2. és január 7. között szombatonként adventi vásárral, kézműves ajándékműhellyel, valamint ünnepi installációkkal várja a látogatókat.
17:04
FEL