Békéscsaba anno: Halálos autóbaleset érte a fiatal Tisza József grófot

2021. november 7. 16:15 | behir

A Csabai Atlétikai Klub Tenisz szakosztálya 1938. július 8-9-én nagyszabású teniszversenyt rendezett a liget melletti pályán, hazai és külföldi versenyzők részvételével. A szurkoló közönség soraiban számos fiatal mágnás, gróf is ott volt, akik saját autójukon érkeztek a csabai versenyre. Köztük volt Tisza József fiatal teniszező is.

Július 12-én reggel megdöbbentő, halálos autóbaleset híre érkezett a Békésmegyei Közlöny szerkesztőségébe. Rövid idő elteltével kiderült, hogy gróf Tisza József lett a Békéshez közeli baleset áldozata. Durkó Gábor, fiatal békési földműves tanyája előtt történt a szerencsétlenség, ő is talál rá az áldozatra. Elmondta, hogy hajnali 3 óra után, amint éppen öltözködött, hallotta, hogy egy autó egyre erősebb búgással közeledett a tanyája felé az országúton, majd hirtelen hatalmas durranás rázta meg a levegőt, utána pedig nagy csend lett. Nyomban kirohant az útra és döbbenetes látvány tárult a szeme elé. Egy pozdorjává zúzott autó állt keresztbe az úton – mellette egy eszméletlen, véres arcú személy feküdt.

A gazda ezután kerékpáron indult a két kilométerre lévő Békésre, értesítette az orvost és a csendőrséget, azok pedig a csabai mentőket. Ők értek előbb a helyszínre, de már nem segíthettek. Megérkezett a csendőrség és kordont vont, senkit nem engedett a kétszemélyes sportautó közelébe. Gyuláról a vizsgálóbíró és emberei dél körül érkeztek meg. Ekkor derült ki az áldozat személye, lakcíme, és az, hogy a teniszverseny után többen indultak Körösladányba, gróf Meran János kastélyába rövid látogatásra. Azt követően Kígyósra autóztak Wenckheim József kastélyába, ahol estély volt. Innen indult hajnalban Tisza József egyedül Budapestre, meglehetősen kimerült állapotban, de csak majdnem Békésig jutott. Valószínűleg elaludt és teljes sebességgel az útszéli eperfának ütközött.

A vizsgálók szerint a borzalmas ütközés következtében az autó keresztbe fordult az úttesten, Tisza Józsefet kilendítette az autóból, aki holtan terült el az autó mellett. Az ütközés következtében a kormánykerék nyomban meghajlott és súlyos sebet ejtett a vezető arcán, majd a kiálló kormányrúd a mellét zúzta össze. Az áldozat elvesztette az eszméletét és többé nem tért magához – mondta a kiérkező orvos. A vizsgálóbíró az autóroncsot az áldozattal együtt Gyulára szállíttatta. Miközben a vizsgálat folyt az összegyűlt sokaság megrendülten vett búcsút Tisza Józseftől, akinek holttestét még aznap Budapestre szállították. A Közlöny július 13-ai számában első oldalon közölték a halálba autózó gróf Tisza József tragédiáját.

Geszten volt a gróf Tisza család ősi fészke, kastélya és birtoka. Közülük ugyan alig született valaki Geszten, de az ottani sírboltba tértek meg mindnyájan. Gróf Tisza István miniszterelnök unokáját, a mindössze 20 éves gróf Tisza Józsefet 1938. július 18-án, huszonnegyedikként temették a sírboltba.

Gécs Béla

További programok »

Itthon

Békéscsaba napjainkban

Józsa István Soma, a fent nevezett Fb-csoport alapítója és adminisztrátora szíves örömest állt rendelkezésre azzal összefüggésben, hogy egyrészt mit lehet, mit érdemes tudni róla, másrészt pedig az immár közel 26 ezer tagot számláló közösségről.
15:59
FEL