Békéscsaba 300 - Szabadegyetemi előadások a fiataloknak

2017. november 23. 12:09 | Szendi Rita

2018-ban ünnepli alapításának 300. évfordulóját Békéscsaba. Ebből az alkalomból a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület városismereti szabadegyetemet szervezett általános és középiskolás diákoknak.

A rendhagyó történelemóráknak a Munkácsy Mihály Múzeum ad otthont. Az intézmény igazgatóhelyettese elárulta, a múzeum is készül a kerek évfordulóra.

– A város 300. évfordulójának alkalmából 300 külön kis szócikkben, képekkel illusztrálva a város életéből mutatunk be érdekességeket. Többek között a liget történetét, a temetők, valamint a malom történetét – fogalmazott Medgyesi Pál, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettese.

Az iskolásoknak a közeljövőben öt előadást tartanak különböző témákban.

– Az a célunk, hogy megismertessük a békéscsabai gyerekekkel a város múltját. Kik voltak az őseink, hogyan alakították ki az első iskolát, az első templomot, az első községházát, hogyan próbáltak megszabadulni az örökváltságtól és hogyan élnek napjainkban – árulta el a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnökségi tagja, Ugrai Gábor.

Hozzátette: a gyerekek az első előadáson kaptak egy programfüzetet, amelyben az éppen aktuális témákat foglalták össze és feladatokat is összeállítottak. Az utolsó előadás végén a helyes megoldással érkező fiatalok részt vehetnek a 2018-as városismereti versenyen is.

 

 

 

 

FEL