Békéscsaba 1920: Karácsony 100 évvel ezelőtt

2020. december 23. 13:58 | Ugrai Gábor

A száz évvel ezelőtti év vége csendesnek ígérkezett a városban, de persze sokan voltak, akik a karácsonyi ünnepet méltóképpen kívánták átélni és megsegíteni a rászorulókat.

December 5-én kezdődött a MOVE (Magyar Országos Véderő Egylet) karácsonyi vására a Vigadó nagytermében, melyet Berthóty István polgármester és Gömbös Gyula, a MOVE elnöke (későbbi miniszterelnök) nyitottak meg.

December 18-án az Evangélikus Leányegyesület szervezett nagysikerű karácsonyi ünnepséget a presbiteri teremben, melynek bevételét 150 (!) evangélikus hadiárváknak ajánlották fel. Itt Vidovszky Kálmán gimnáziumi tanár szólt a gyerekekhez „Isten és haza szeretetre buzdítva a szerencsétlen háború ártatlan áldozatait”.

December 21-én a Körösvidék első oldalán közölt egy írást „Karácsony” címmel, melyet a Gyarmati B. János erdélyi menekült írt. Ebben azokról emlékezett meg, akik kénytelenek voltak elhagyni szülőföldjüket és most nyomorúságban, éhezve várják, hogy sorsuk jobbra forduljon. Cikkét a következő sorokkal zárta: „Ismerjétek kötelességteknek a munkát s akkor... akkor meglátjátok, fehér ruhába öltözködik, s szebb, ünnepiesebb lesz a jövő magyar Karácsony, mint volt valaha.”.

Ugyanezen a napon olvashatták őseink, hogy a Csabán igen aktív MOVE „békéscsabai főosztálya a menekült gyermekek részére karácsonyfát állított fel a „Redut"  (Vigadó) nagytermében”, ahol december 24-én ajándékokat fognak átadni.

December 22-én „A csabai iskolás növendékek karácsonyi pásztorjátéka” címmel jelent meg egy írás az újságban. Itt, többek között, két felvonásos tündérjátékot és egy pásztorjátékot nézhettek meg az érdeklődők.

December 24-én lehetett elolvasni a lapban „Az istentiszteletek rendje a karácsonyi ünnepek alatt” írást és kiderült az is, hogy a békéscsabai Ipartestület közakadozással két özvegynek is karácsonyi adományt tudott átadni.

December 25-én nyolcoldalas karácsonyi ünnepi számot jelentetett meg a Körösvidék, melyben a nemzetközi, a magyar és a csabai ünnepi eseményekről írtak, de egy cikkben még a 200 éves Békéscsabáról is megemlékeztek.

A hirdetők is közzétették a karácsonyi reklámjaikat: a Turul Cipőgyár szíves figyelmébe ajánlotta mindenkinek a „karácsonyi áruit” és a Körösvidék könyvesboltja is felhívta a figyelmet a náluk kapható ajándékokra (csillagszóró, gyertya, karácsonyfadísz, emlékkönyv, társasjáték és „kőépítő”).

További programok »

FEL