Békésben is minden gyermekvédelmi intézményt ellenőriznek

2024. március 21. 07:20 | behir.hu

Békés vármegyében is halad a gyermekvédelmi intézményekben zajló hatósági vizsgálatokkal a kormányhivatal. A kormány által elrendelt soron kívüli ellenőrzések célja, hogy a felmérjék, megfelelően biztosítják-e a gyermekotthonok a gyermekek védelmét, fennáll-e a gyermekbántalmazás kockázata, és ha történt ilyen, azt hogyan kezelték – közölte a Békés Vármegyei Kormányhivatal.

Hiányosság esetén azonnali hatósági eljárást indítanak, bűncselekmény gyanúja esetén pedig haladéktalanul feljelentést tesznek

A kormány által elrendelt országos, soron kívüli ellenőrzés keretében a vármegye valamennyi bentlakásos gyermekvédelmi szakellátási intézményében, teljes körű vizsgálatot folytatnak le a kormányhivatal szakemberei. Az ellenőrzés célja az, hogy megvizsgálják: az intézmények hogyan védik a rájuk bízott gyermekeket, hatékonyan működik-e a jelzőrendszer az esetleges gyermekbántalmazási esetekben. A vizsgálat során nem csak a dokumentumokat veszik górcső alá, hanem a helyszínen ellenőrzik az intézmények működését. Amennyiben esetlegesen hiányosságot tárnak fel, úgy a hivatal hatósági eljárást indít, ha pedig bűncselekmény gyanúja merülne fel, akkor haladéktalanul feljelentést tesznek.

A legfontosabb cél a gyermekjogok maradéktalan érvényesítése, az esetleges gyermekbántalmazási esetek feltárása, kivizsgálása, valamint a jogszabályi előírások teljes körű betartatása. 

A soron kívüli ellenőrzés mellett a kormányhivatal – a hatósági ellenőrzési tervnek megfelelően – évente is rendszeresen ellenőrzi a gyermek- és lakásotthonokat. A hatósági vizsgálatok minden esetben a gyermekek érdekeit, védelmét szolgálják.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal

További programok »

FEL