Békés megyeiek is ringbe szállnak a kick-box vb-n

2021. október 18. 16:35 | behir

Hosszú kihagyás után a 2021-es év legnagyobb jelentőségű kick-box versenyére kerül sor az olaszországi Jesolóban. A népszerű tengerparti üdülőváros ad otthont a WAKO kick-box világszövetség világbajnokságának, amelyben minden szabályrendszer képviselői megküzdenek majd a világbajnoki címekért.

A point-fighting, light-contact, kick-light versenyzők tatamin küzdenek majd, míg a full-contact, low-kick és K-1 szabályrendszerben ringben „gyűrik egymást”. Természetesen a formagyakorlatban is rendeznek versenyt – mind a négykategóriában. 

A világbajnokságra 65 nemzet 1. 536 sportolója küldte el nevezését, ebben benne vannak a magyarok is, köztük hat Békés megyei versenyző. A küzdelmi kategóriában a ringes Szeleczki Lilla (HED-LAND Sportcsarnok SE Mezőberény) a low-kick 48 kg-os súlycsoportban míg a tatamisok közül a battonyai Mezei Nikolett (Barátság SE, Battonya) kick-light és light-contact szabályrendszerben 65 kg-os súlycsoportban indul majd.

 

Edz a válogatott. A jobbszélen a battonyai Mezei Nikolett – Forrás: Gregor László

Edz a válogatott. A jobbszélen a battonyai Mezei Nikolett – Forrás: Gregor László

 

Mindkét versenyző sikeresen túlesett a szombati regisztráción és a mérlegelésen. Nem mellesleg Lillának, mint ringesnek a versenysúlyát minden olyan napon hoznia kell majd, amikor mérkőzése van, így nagy „lakmározásra” nem kerülhet sor.

A magyar küldöttség tagjai természetesen edzettek is kint szabadtéren, az időjárás ezt lehetővé tette. A formagyakorlat versenyeken az orosházi Contact K.T.H.E. versenyzői, valamennyien szintén újonc felnőtt válogatottak próbálnak szerencsét: Esztergomi Antónia három, Halustyik Cintia négy, Zahorecz Noel egy és Brebovszky Zoltán kettő kategóriában indul majd a tervek szerint.

Természetesen ott van a formagyakorlat szakág szövetségi kapitánya Puravecz Péter mester is a VB helyszínén. S még van egy fontos Békés megyei szereplő: a füzesgyarmati Gasparik Róbert WAKO nemzetközi bíróként tagja az öt fős, Szabó Gábor vezette bírói különítménynek.

 

A magyar bírói kar; a kép jobbszélén a füzesgyarmati Gasparik Róbert – Forrás: Gregor László

A magyar bírói kar; a kép jobbszélén a füzesgyarmati Gasparik Róbert – Forrás: Gregor László

 

A rendezvény rendkívülinek mondható több szempontból is. Nagy szigorúsággal tartják be az egészségügyi szabályokat, amelyet az olaszországi előírások és a WAKO részletes járványügyi előírásai szabályoznak be.  A megnyitó ünnepséget is teljesen formabontó módon, szabadtéren tartották meg. A világbajnokság különleges abból a szempontból is, hogy hosszú idő után először rendeznek úgy világbajnokságot, hogy egy időpontban, nem bontják a hosszú programot ketté, ami nagy megterhelést jelent azoknak a versenyzőknek, akik több szabályrendszerben is indulnak. Ilyen például Mezei Nikolett, aki a light-contact 65 kilósai közt már hétfőn délelőtt küzd a legjobb nyolc közé jutásért a spanyol Marta Campo Gonzales ellenében.

A világbajnokság programja amúgy a megszokott menetrend alapján zajlik majd. A pénteki és szombati mérlegelés után vasárnap került sor a sorsolásra,   a versenybírók szemináriumára, és este a megnyitó ünnepségre. Hétfőn kezdődnek a selejtezők, s délelőtt a WAKO világszövetség közgyűlését is megtartják majd. Kedden, szerdán és csütörtökön folytatódnak a selejtezők, és 14 és 15 óra közt a zenés formagyakorlat versenyszámai is. Pénteken kerül sor a küzdelmi döntők egy részére és formagyakorlat verseny eredményhirdetésére.

Szombaton befejeződnek a döntők, lebonyolítják a csapatversenyeket, és ha lehetséges, még egy záró „Sayonara partyt” is rendeznek majd.
 
A mérkőzéseket online is lehet majd követni.

(Forrás: Gregor László)

További programok »

FEL