Békés megye is érintett az MVM nagyszabású fejlesztésében

2020. október 12. 16:12 | behir

Az Európai Beruházási Bank (EIB) és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) 120 millió euró összegű hitelszerződést kötött a délkelet-magyarországi energiaelosztó hálózat korszerűsítésére és bővítésére - közölte az EIB nemrég.

A tájékoztatás szerint a beruházás lehetővé teszi az MVM számára, hogy tesztelje az intelligens fogyasztásmérő rendszereket, fenntartsa a szolgáltatás minőségét, kielégítse a régión belüli fokozódó villamosenergia-keresletet, javítsa elosztóhálózatának megbízhatóságát, és új megújuló energiatermelő létesítményeket integráljon mintegy 785 ezer ügyfél számára Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Pest megyében.

A támogatott projektbe beletartozik az energiaelosztó hálózat megerősítése, nagy-, közép- és kisfeszültségű alállomások, felsővezetékek és földkábelek felújítása, valamint 600 elosztó transzformátor és 210 ezer intelligens fogyasztásmérő telepítése. Az EIB hitele javítja az életminőséget és az üzleti környezetet Délkelet-Magyarországon, és támogatja a helyi gazdaság fenntartható, hosszú távú fejlődését - írták.

A beruházás során a Magyar Madártani Egyesülettel együttműködve külön gondoskodnak a helyi madárfajok védelméről, beleértve a föld feletti villamosenergia-vezetékek föld alatti kábelekkel történő felváltását, valamint speciális madárvédelmi létesítmények telepítését.


Kiskunmajsán és Békéscsabán kísérleti projektben újfajta rendszereket tesztelnek a villamosenergia-fogyasztás mérésére, mintegy 210 ezer korszerű fogyasztásmérő felszerelésével.

A megbízható villamosenergia-elosztás a magyar vállalkozások és közintézmények számára is lehetővé teszi, hogy még a Covid19-világjárványhoz hasonló vészhelyzetek idején is tovább működhessenek.

 

Forrás: MTI

További programok »

Gazdaság

Gyorsított engedélyezéssel télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn

Az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság hatásait egyebek mellett a hazai földgáz-kitermelés jelentős növelésével enyhíti a kormány. A Békés megyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet kiemelt beruházássá nyilvánították.
2022. augusztus 12. 13:03
FEL