Behűtve a forralt bor, kezdődik a téli foci-vb – jegyzet

2022. november 20. 16:24 | Kovács Dávid

A magyar szurkolók ugyan 1986 óta nem szoríthatnak legjobbjainknak a világ legnézettebb sporteseményén, de a labdarúgó világbajnokság idején még az is leül a tévé, vagy éppen a kivetítő elé, aki nem mindennap követi a sportág történéseit. Az idei vb azonban sok szempontból rendhagyó, hiszen ezúttal szokatlan időpontban, november közepétől december közepéig rendezik meg a seregszemlét.

Különleges, de talán sokkal inkább megosztó a rendező ország, sőt… Katar – amióta megkapta a rendezést – több mint hatezer vendégmunkás halálával, modern kori rabszolgatartással, az emberi jogok semmibe vételével és súlyos korrupcióvádakkal került be a hírekbe. Az már csak apró részlet, hogy a sportágban semmilyen múlttal, hagyománnyal nem rendelkezik, eddig még soha nem jutott ki a világbajnokságra.

Az is nagy megdöbbenést keltett, hogy a nagy hőség miatt nyáron lehetetlen lett volna megrendezni az eseményt, így az egész versenynaptárat felborítva, a sportszezon közepén, az európai bajnokságok többségét megszakítva, novemberben-decemberben mérik össze tudásukat a csapatok. Ennek persze lehetne pozitív hatása: idén nem a szezon végén kell még csúcson lenni, a legnagyobb sztárok nem 60-70 meccsel a lábukban érkeznek a seregszemlére. Ennek viszont az volt az ára, hogy november közepéig a legjobb csapatok és a játékosaik mintegy 30 találkozón már ott voltak a pályán, bő három hónap alatt egy félszezonnyi meccsen már túl is vannak. Ebből adódóan a sérülések is megsokszorozódtak, számos kiváló labdarúgó emiatt marad le a tornáról!

Ugyan mi, magyar szurkolók ezúttal sem buzdíthatjuk legjobbjainkat, de talán az idei év biztató eredményei után, a következő, 2026-os, már 48 csapatos vb-n ott lehetünk. Így idén is az marad, hogy válasszunk saját kedvenceket, akár régieket, akár újakat, kicsiket, akik erejüket megsokszorozva küzdenek esélyesebb ellenfeleikkel szemben! Mert mindig akad olyan csapat, akinek remeklésére senki sem számít: ne legyen kétségünk efelől, idén is lesz ilyen gárda. Lehet ez akár az egyik legjobb afrikai csapat, Szenegál, akár a hosszú évtizedek után visszatérő Kanada, a sötét lónak számító Uruguay, vagy éppen a legutóbbi Európa-bajnokságon remeklő Dánia.

Persze sokan a legnagyobbak csatáit várják, hiszen érdemes lehet figyelni, hogy mire lesz képes a valószínűleg utolsó világbajnokságán szereplő Cristiano Ronaldo Portugáliával, vagy éppen a szintén pályafutása vége felé közelítő Lionel Messit felvonultató Argentína, de az is nagy kérdés, hogy Neymar élére áll-e a mindig nagy esélyesnek számító brazil csapatnak, amely 20 év után újra elhódítaná a serleget!

És ha nem is a Katar-Ecuador nyitómérkőzés miatt, de ismét elérhet minket a négyévente ránk törő futball-láz és – a lelátókon helyet foglaló szurkolókkal ellentétben – akár egy pohár sörrel, vagy a hűvösebb hónapokhoz jobban illő forralt borral emberek százmillióihoz hasonlóan leülhetünk a fotelbe szurkolni a legjobbaknak!

További programok »

FEL