Bauhaus 100 – kiállítás nyílt a Szent-Györgyi diákjainak alkotásaiból

2019. szeptember 19. 18:41 | Gyemendi Réka

Bauhaus 100 – Az új esztétikum születése címmel nyílt kiállítás a Csabagyöngye Kulturális Központban. A tárlat a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma iparművészeti tagozatos diákjainak munkáit mutatja be.

A kiállítást Kovács Nikolett, az intézmény grafikatanára és Pék Zsuzsanna művésztanára nyitotta meg. A kiállítás apropója, hogy 100 éves évfordulóját ünnepli a Bauhaus mozgalom. A jeles évfordulóra emlékezve készítették el az intézmény diákjai munkáikat, amelyek között festmények, fotók és fotogramok vannak. A megnyitót ezen felül egy divatbemutató is színesítette, ahol bemutatták a tanulók által készített ruhákat.

– A Bauhaus mozgalom 1919-ben alakult Németországban. Mint szeret Európában, a mi iskolánkban is szeretnénk erre reagálni, emlékezni. Próbáltuk megismertetni a diákokkal az akkor történteket, rengeteg felvételt és képanyagot mutattunk be nekik. Ezen felül azt a pedagógiai módszert, amit az iskolában használtak, próbáltuk mi is használni a képek, a munkák elkészítése során. Úgy láttam, hogy könnyen vették a diákok az akadályokat  – ismertette Pék Zsuzsanna, a szakgimnázium egyik művésztanára.

Kovács Nikolett, a gimnázium grafika oktatója kiemelte: a Bauhaus lényege, hogy geometriai formákból merítkezik, de nagyon fontos műfaja a fotó és a fotogram is.

– Erre a stílusra jellemző még a fény-árnyék játék. A Bauhaus iskola megalapítása Walter Gropius nevéhez köthető. Az iskola specialitása az volt, hogy nem tanárok, hanem képzőművészek tanítottak, többek között Moholy-Nagy László, Magyarország egyik leghíresebb képzőművésze is – fogalmazott a művésztanár.

A diákok munkáiból nyílt kiállítás október 10-ig tekinthető meg a Csabagyöngye Kulturális Központban.

 

Galéria

 

 

FEL