Barna kánya vadászott a Maros-ártérben

2022. június 23. 06:18 | behir

Június első napjaiban ritka vendég, egy barna kánya bukkant fel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Makói Tájegységében, a Maros hullámterében. Az ivarérett példány az ártéri erdők mellett vadászott.

A barna kánya ritka, védett ragadozó madár. Külsőre hasonlít a barna rétihéjához, de teste karcsúbb. Színezete barnás, farka villás, erről ismerhető fel leginkább. Kimondottan folyókhoz, ártéri erdőkhöz kötődik, előszeretettel fészkel kis szigeteken, ahol zavartalansága biztosított. A Maros árterében csak alkalmanként fordul elő, költése régóta nem volt ebben a térségben. Az itteni öreg erdőrészek, szigetek azonban alkalmas fészkelőhelyek lehetnek. Mivel a most megfigyelt példány nem kóborló fiatal, hanem öreg madár, így elképzelhető, hogy a közelben költ valahol.

A barna kánya a rétihéjákhoz hasonlóan, imbolygó repüléssel köröz a levegőben, így keresi zsákmányát. Előszeretettel látogatja a frissen kaszált területeket, rágcsálók után kutatva. Madárfiókákat és halakat is fogyaszt, s ha a sekély, meleg vizekben feljönnek a kagylók, akkor azokat is szívesen szedegeti.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

Kisebbek és drágábbak lesznek idén a karácsonyfák

Az advent elérkeztével egyre többen indulunk el a szokásos beszerző körútra, hogy hazacipeljük a legjobb vételnek ígérkező karácsonyfát. De vajon mennyit kell fizetnünk érte az idén? Melyik a magyarok kedvenc fajtája, melyik típus milyen előnyökkel és hátrányokkal bír? És miért lesznek idén kisebbek a karácsonyfák? Szakértő segített a válaszadásban a sokszinuvidek.hu-n.
17:41
FEL