Az összes mezőgazdasági termékkategória ára emelkedett

2023. január 16. 06:28 | behir.hu

Az Európai Unióban is emelkedett szinte az összes mezőgazdasági termékkategória termelői ára és az előállításukhoz szükséges inputok, de az adatokból kitűnik, hogy a hazai drágulás az uniós átlagot meghaladó volt.

Az Európai Unióban a mezőgazdasági termékek átlagára az előző évhez képest összességében 24 százalékkal emelkedett 2022-ben – írja az Eurostat, amely a termelői árak magasra szökésének fő okaként a globális agrárpiacok zavarát jelölte meg. A Világgazdaság által idézett jelentés szerint utóbbit Oroszország ukrajnai inváziója okozta, Oroszország és Ukrajna ugyanis meghatározó exportőri szerepet tölt be például a búza, a kukorica, az olajos magvak valamint a műtrágyák világpiacán. Ugyancsak fölfelé hajtotta az árakat a nagy területeket sújtó szárazság, amely a növénytermesztés hozamait csökkentette, a takarmánynövényeken keresztül pedig az állattenyésztésre is negatívan hatott. Ezeken kívül egyéb inflációs nyomás is nehezedett a mezőgazdasági termelésre, mint például az energiaköltségek, mivel az EU orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függésének fokozatos megszüntetésére irányuló intézkedések szintén megemelték az energiaárakat.

Összehasonlításképpen: a magyarországi mezőgazdasági termelői árak 2022-ben a KSH első előrejelzése szerint összességében az uniós átlag csaknem kétszeresével, 46 százalékkal haladták meg az előző évit. Az EU-ban a legnagyobb mértékben, 45 százalékkal a gabonafélék ára emelkedett, de jelentősen drágult a tojás és a tej is, amelyek termelői ára 43, illetve 31 százalékkal volt magasabb tavaly, mint 2021-ben. A magyarországi árnövekedések ennél nagyobb mértékűek voltak, ugyanakkor Európára is igaz, hogy – a gyümölcs kivételével – minden termékcsoportnál volt áremelkedés.

Az Eurostat három fontos és intenzíven dráguló termékcsoportot jelölt meg az áremelkedések bemutatására, ezeknél pedig – a gabonaféléknél, a tojásnál és a tejnél – az látszik, hogy a termelői árak leggyorsabban Finnországban, Franciaországban és Lettországban emelkedtek.

A gabonafélék átlagárai – beleértve a búzát, az árpát, a kukoricát, a rozst és a zabot – 2021 és 2022 között minden EU-országban emelkedtek. Legkevésbé Ausztriában, Hollandiában és Lettországban, ahol 33-34 százalékkal lettek magasabbak az árak, míg leginkább Magyarországon és Finnországban, ahol 67, illetve 70 százalékos volt az áremelkedés mértéke. Itthon a KSH decemberi becslése szerint a búza termelői ára várhatóan 80, az árpáé pedig mintegy 86 százalékkal volt magasabb 2022-ben, mint az előző évben. A kukorica termelői ára 54, a rozsé 89, a rizsé pedig több mint 94 százalékkal lesz magasabb a 2021-esnél.

További programok »

Itthon

Jótékonysági estet rendeztek Békéscsabán

Nyárköszöntő jótékonysági estet szervezett a békéscsabai önkormányzat péntek este a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A bál bevételével a Békéscsaba Városi Nagycsaládosok Egyesületét és a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekart támogatták.
08:25
FEL