Az örökzöld osztrák tölgy - Arnold Schwarzenegger 74 éves

2021. július 30. 19:20 | D. Nagy Bence

Testépítő, filmsztár, kormányzó, ikon – csak néhány jelző, amellyel a 74. évét frissen betöltő Arnold Schwarzeneggert illethetjük. Bár a 75 minden bizonnyal kerekebb szám, és Schwarzi sem tűnik egy bármely pillanatban eltörni készülő nádszálnak, mégsem várunk jövő júliusig egy kis visszatekintéssel.

Ha a 80-as években akciófilmekről volt szó, Arnold megkerülhetlen karakternek számított. No persze nem csupán az izomtömeg miatt, hanem mert legkésőbb a 84-es Terminátor, de talán már a 82-es Conan, a barbár idején letette a névjegyét mint marcona igazság- vagy épp halálosztó. Schwarzenegger karrierje azonban nem törvényszerűen alakult úgy, hogy végül igazi filmsztárként tarthassuk számon.

Arnold a futballpályán kezdte a karrierjét, de viszonylag hamar átnyergelt a súlyzós edzésre: 14 évesen már egy grazi edzőtermet látogatott. Magazinokban és filmeken találkozott Reg Parkkal, aki az ’50-es, ’60-as évek egyik legismertebb testépítője volt, az osztrák erőember később is őt tartotta az egyik példaképének.

Arnold 18 évesen (Forrás: twitter.com)

 

Schwarzenegger erőemelő és súlyemelő versenyeken is részt vett, a későbbi fizikumát állítása szerint a kezdeti nagy súlyos, alapgyakorlatos edzéseknek köszönhette. Apja ugyan – a családi hagyományt folytatandó – rendőrnek szánta a fiát, de Arnold kitartott az álmai mellett és a tengerentúlra utazott.

Első komolyabb testépítő címeként az amatőr Mr. Univerzumot nyerte meg 1967-ben, amelyet később, már profi szinten, 1968 és 70 között háromszor is megnyert. A sportág legnagyobb versenyén, a Mr. Olympián 1969-ben mérettette meg először magát, ahol alulmaradt Sergio Olivával szemben. Arnoldnak ez azonban nem szegte kedvét: 1970 és 1975 között hatszor nyerte meg a versenyt, majd visszavonult a sportágtól. A 1975-ös sikerét a Pumping Iron című film is feldolgozta. A film különlegessége, hogy ez volt az első olyan alkotás, amely ilyen módon mutatta meg a testépítés világát.

Arnold manapság. (Forrás: orf.com)A többi pedig már-már legenda, ugyanakkor Schwarzenegger sikere valóban az amerikai álom megtestülése volt, amely egy dollármilliárdokban mért filmes karrier után a politikai pályán csúcsosodott ki: 2003 és 2011 között Kalifornia állam kormányzójaként hivatkozhattunk a "Governatorra" (szójáték a governor-kormányzó és a terminátor szavakkal). Az egy másik kérdés, hogy 2011-ben tulajdonképp lemondani kényszerült a székről, miután 28 milliárd dolláros hiányt halmozott fel a különböző gazdasági hiteleknek köszönhetően, így némileg megkopott renoméval távozott a politikából – vissza a filmsztárok világába!

Nem túlzunk, ha azt mondjuk: Arnold Schwarzenegger intézményesült. Erről nemcsak a ma már igazi mémbányaként szolgáló filmes elszólások és jelenetek tanúskodnak (lásd a Kommandó beöltözős montázsát), de az Űrgolyhók című, kultikus Star Wars-paródiában a mindent átszövő misztikus erőre sem Erőként, hanem Schwarzként hivatkoznak!

(Külön köszönet illeti Hidvégi Dávid kollégámat, aki fontos infókkal látott el Arnold sportkarrierjével kapcsolatban!)

További programok »

FEL