Az íjászat városa: Pályaavató versenyt rendeztek Eleken

2020. augusztus 1. 14:35 | Papp Ádám Sándor

Pályaavató Örömíjász Versenyt rendeztek szombaton, Eleken. A megmérettetésen százhetvenen indultak és nem csupán Békés megyéből, hanem az ország más részéről is.

A településen két hektáros területet alakítottak át úgy, hogy az megfelelő legyen a Velek Vezér Hagyományőrző Egyesület íjász edzései és versenyei számára – ismertette Elek város polgármestere. Szelezsán György beszédében hangsúlyozta, hogy az elmúlt években sokat köszönhetnek az egyesületnek, hiszen eredményeikkel és sikereikkel hozzájárultak a város hírnevének öregbítéséhez. Mint mondta: a pálya országszerte egyedülálló és kijelenthető, hogy részben az új pályának köszönhetően Elek az íjászat városává vált.

– Az egyesület tagjai rengeteget tesznek azért, hogy fejlődjön a helyi íjászat és közösséget építsenek településünkön. Az olimpiai csapat sem rendelkezik akkora pályával, mint immár mi, Eleken. Az egyesület elnöke pedagógusként dolgozik a helyi Dr. Mester György Általános Iskolában és az intézmény vezetésével egyeztetve az íjászat ma már a testnevelés oktatás része – emelte ki Szelezsán György.

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

A pálya létrehozása és a szükséges kellékek beszerzésére egy Leader pályázati felhíváson nyert 2 millió forint támogatást az egyesület. Duró Lajos, a Velek Vezér Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta, hogy 2015-ben jött létre egyesületük és az a céljuk, hogy minél több fiatalt tanítsanak a sport örömére. Mint mondta: a pályaavató versenyre százhetvenen jelentkeztek és többek között Pálmonostorról, Érdről, Dorozsmáról és Kiskunfélegyházáról is érkeztek érdeklődők.

– Az elmúlt években nagyszerű eredményekkel zártunk különböző országos versenyeket. Példaként tudom említeni Jakó Margitot, aki a remek nemzetközi eredményeinek sorozatát követve az I. Bhutáni Nemzetközi Íjász Bajnokságon rendkívül szoros küzdelemben az előkelő II. helyen végzett. De mondhatnám Resetár Hannát is, aki idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóvoltából a 2019-es év Magyarország jó tanulója és jó sportolója címet kapta meg. Hanna többek között a világbajnoki V., és az Országos bajnoki IV. helyezései, illetve dicséretes tanulmányi eredménye alapján érdemelte ki a címet. Olyannyira sikeres továbbá a suli-íjász programunk, hogy a Magyar Íjász Szövetség szövetségi kapitánya, Banda Tibor is meglátogatott bennünket és azt mondta, idézem: „nem nagyon találkozom olyannal, hogy egy településen ilyen jól működjön az íjászat” – fogalmazott az elnök.

Duró Lajos hozzátette, hogy a százhetven fős mezőnyt húsz csapatra bontották. A teameknek tizenkét állomáson kellett bevinniük a legtöbb pontot érő találatokat ahhoz, hogy minél előkelőbb helyen végezzenek a pályaavató versenyen.

 

Fotó: Máthé Csongor / behir.hu

Fotó: Máthé Csongor / behir.hu

További programok »

FEL