A gyulafehérvári Európa-bajnokságra készülnek az eleki íjászok

2023. február 7. 12:50 | Hidvégi Dávid

Történelmi sikereket ért el 2022-ben az eleki Velek Vezér Hagyományőrző Íjász Egyesület, miután három versenyzője is világbajnok lett. Ilyen eredménnyel korábban Eleken és szűkebb környékén még senki nem büszkélkedhetett az íjászat terén. Az egyesület versenyzői idén újabb kiemelt versenyen vesznek részt, hiszen a romániai rendezésű Európa-bajnokságon indulnak.

A Velek Vezér Hagyományőrző Íjász Egyesület versenyzői jelenleg hetente kétszer edzenek az eleki sportcsarnokban. A legkisebbektől a legnagyobbakig szinte minden korosztály képviselteti magát. Az egyesület jelenleg is keresi azt a fegyvertípust, amelyet minden korosztály használhat. Amikor a 7.Tv stábja a helyszínen járt, éppen egy olyan íjat próbáltak ki a versenyzők, amelyet Magyar Íj Alapítvány hivatalosan is zsűrizett, ami azt jelenti, hogy ez a fegyver paramétereiben megfelel a régészek által feltárt magyar íjnak.

– Ötévesen kezdtem el íjászkodni, majd nyolcévesen megkaptam a kitűnő bizonyítványomért az első íjamat – mondta Duró Gergely Nimród, az egyesület egyik versenyzője. Nem véletlen, hogy a fiatal ezt a sportágat választotta, hiszen az édesapja klub elnöke, egyben edzője.

A 2015-ben megalapított egyesület elsődleges célja, hogy gyermekeket tanítson íjászatra. Ez a sportág egy magas szintű mentális felkészültséget igényel, hiszen egy összetett, szokatlan mozgásrendszert kell elsajátítani.

– A béke érzését adja. Teljesen összeszed lélekben és testben is. Az íjászathoz kell egy alapfizikum, mert ha egy versenyen kint vagyunk 8-9 órát az megterhelő, attól függetlenül, hogy kívülről mások azt látják nem olyan bonyolult ez a sportág, mert szerintük csak egy helyben állunk és lövünk, de ez nem teljesen így van – emelte ki Hegedűs István versenyző.

 

 

Az egyesület tavaly szerepelt Gyulán a történelmi íjász világbajnokságon. A versenyzők megszereztek három vb aranyérmet, három ezüstöt, egy bronzot, és egy előkelő felnőtt női 13. helyet. Az egyesület már megkezdte a felkészülést a 2023-as Európa-bajnokságra, amelyet idén Romániában rendeznek.

– Egy versenyfelkészülést már nagyon hamar elkezdünk, több hónappal a verseny előtt. Különböző célokat állítunk ki, egy pályán és azokon gyakorlunk – mondta el Resetár Hanna versenyző.

A kontinensviadalon a tavalyi vb keret biztosan részt vesz a történelmi íjász kategóriában, de már vadászíjászatban is lesz versenyzőjük. Az egyesületnek nem lesz egyszerű az indulás, hiszen a tavalyi vb-hez hasonlóan csupán a szülők és a város anyagi támogatására számíthat.

– A tavalyi világbajnokságra az önkormányzattól kaptunk egy 500 ezer forintos támogatást, abból a gyerekek nevezési díjába szálltunk be, hiszen az is 52 ezer forint volt, úgy, hogy korán neveztünk be és kedvezménnyel. Most az Európa-bajnokságra 60 ezer forint lesz a nevezés és ugye oda még ki kell menni hat éjszakára, így kell egy gyulafehérvári szállást keresni, ami újabb 60 ezer forint legalább. Összedugjuk a fejünket a szülőkkel, hogy mi a járható út. Támogatások nélkül rendívül nehéz lesz megoldani és a gyerekeknek még saját íjat is vinniük kell a versenyekre, ami 70-80 ezer forint. Szponzorok után kutatunk, hogy el tudjuk indítani az összes versenyzőnket – fogalmazott Duró Lajos, az egyesület elnöke.

 

Galéria

 

Az egyesület jó időben egy több mint 2 hektáros területen, szabadban tartja az edzéseit. Az utánpótlás folyamatosan biztosított, hiszen a sportág megjelent a Dr. Mester György Általános Iskolában is, ahol Duró Lajos tart íjászoktatást, köszönhetően a Magyar Íjász Szövetség támogatásának.

További programok »

FEL