Az időben felismert stroke életet menthet

2020. július 18. 06:25 | behir.hu

A stroke maradandó károsodást okozhat, ezért nagyon fontos, hogy a beteg időben orvoshoz kerüljön. A tünetek gyors felismerésében segíti a Semmelweis Egyetem online, ingyenes egészségnapja.

Már az első stroke gyanús jelre azonnal mentőt kell hívni, mert ezen múlhat a beteg élete, valamint így lehet elkerülni a maradandó károsodásokat. Persze az árulkodó tüneteket nem egyszerű felismerni, ráadásul az esetek nyolcvan százalékában még fájdalommal sem jár a betegség, éppen ezért most segítenek ebben a Semmelweis Egyetem orvosai. Ugyanis július 22-én ingyenes online előadásokat tartanak a témában a Semmelweis Egészségnap keretében.

A statisztikák azt mutatják, hogy az agyi vérellátásban bekövetkező zavart a népbetegségek közé lehet sorolni. Ugyanis az infarktus után a második olyan betegség, amely a legtöbb esetben halállal végződik. Mi több, ez az a betegség, amely az első helyen áll a tartós rokkantságot okozó megbetegedések listáján is – közölte a Semmelweis Egyetem az MTI-vel.

A stroke, amelyet hívnak agyi infarktusnak is az agy vérellátásának zavara nyomán kialakuló tüneteket jelenti. A szélütéses beteg kezdeti tünetei: beszédzavar, hirtelen zsibbadás, féloldali bénulás, egyensúlyvesztés, kettős látás avagy egyik szemre látásvesztés, kommunikációs zavarok, erős fejfájás, zavartság, szédülés, eszméletvesztés.

Kialakulásának esélyét növeli például az elhízás, a dohányzás, cukorbetegség, magas vérnyomás, szívritmus zavar vagy a mozgásszegény életmód.

Az online egészségnapra, amely 16-tól 20 óráig tart, az egyetem honlapján lehet regisztrálni.

 

via

További programok »

Itthon

Kitárják kapuikat hazánk tájházai április utolsó hétvégéjén

Fedezzük fel együtt a magyar népi kultúra színes világát a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napján, amelyet a Szent György napját követő hétvégén, április 27-én és 28-án rendeznek országszerte. Ez a különleges esemény évről évre lehetőséget biztosít arra, hogy a helyi tájházak és szabadtéri múzeumok az érdeklődők figyelmének középpontjába kerüljenek.
15:17
FEL