Az esőzések javíthattak a gyenge cukorrépa hozamon

2019. november 11. 18:42 | behir

Az eddig feldolgozott cukorrépatermésből számolt adatok szerint az átlagosnál gyengébb a termésátlag, de a terület negyedéről még nem takarították be a répát, a múlt heti esők pedig javíthattak a hozamon.

– A múlt hét közepéig a cukorrépa termőterületének 51 százalékáról származó termést dolgozták fel, és a betakarítandó területnek körülbelül a 75 százalékán szedték már fel a répát – mondta a Világgazdaságnak Kelemen István, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) főtitkára. A hét második felében leállt a betakarítás, mivel elég sok eső esett.

– A terméseredmény egyelőre nem túl jó, hektáronként 50 tonna körül van, és 15,6 százalék a cukortartalom, ami szintén gyengének számít.
Kelemen István szerint azonban ebből még nem kell messzemenő következtetéseket levonni, ennél jobb is lehet a tényleges hozam. A cukorgyári nyilvántartás szerint ugyanis a termésátlagnál egy-egy tábla teljes területét veszik figyelembe, holott lehetséges, hogy az onnan származó összes répát még nem dolgozták fel – magyarázta a főtitkár.

Emellett a későn szedett répák jobb minőségűek, mint a koraiak. A szeptemberben betakarított termést az aszály megviselte, azóta azonban esett az eső, ami javított a hozamon. A múlt heti csapadék után a cukortartalom némileg csökken, de arányaiban kevesebbel, mint amennyivel a mennyiség növekszik, lényegesen, akár 20 százalékkal is több lehet a termés.

Az idén csökkent a termőterület, a jövő évi vetésekről azonban még korai lenne bármit mondani. Az egyetlen magyarországi cukorgyárat, a kaposvárit üzemeltető Magyar Cukor Zrt. már kiküldte a szerződésjavaslatát a termelőknek. A CTOSZ főtitkára szerint azonban most még mindenki arra vár, hogy kiderüljön, pontosan mit produkált idén a cukorrépa, a szerződéskötések decembertől indulhatnak.

– Elkésve nem vagyunk, mert ha jövő tavaszig megállapodnak a gazdák a gyárral, akkor időben megkaphatják a vetőmagot, március végénél, április elejénél korábban amúgy sem vetnek – tette hozzá.

 

Forrás: Világgazdaság

További programok »

Itthon

Balázsék a Korzó térről ébresztették Békéscsabát

Az egyik kereskedelmi rádió nagyágyúi szeptember utolsó hétfőjét a békési megyeszékhelyen indították. A tiszteletbeli békéscsabai nevű Sebestyén Balázs, a tiszteletbeli békéscsabai, ám újkígyósi III. Rákóczi Feri és a tiszteletre méltó harmadik úr, azaz Vadon Jani ismét nagyot ment.
2021. szeptember 27. 19:04
FEL