Az erős családi kötelék megmenthet a drogtól

Bár a kábítószer elleni küzdelem folyamatos, a szakemberek között is vitatéma, hogy hány éves korban kellene elkezdeni a felvilágosítást. Egy 2014-es felmérés szerint a 9. osztályosok 18 százaléka, míg a 11. évfolyamosok 28 százaléka próbált már ki legalább egyszer valamilyen drogot. A fiatalok között a leggyakoribb a cannabis, de terjednek a dizájnerdrogok is.

A miskolci önkormányzat a 2017/2018-as tanévben már megkezdte a középiskolai diákok számára készült, „Legyen eszed, hogy eszed legyen” című közösségi drogprevenciós szolgálatot. Ennek során a fiatalok arról hallanak, hogy mit kell tenniük, ha drogos kortárssal találkoznak.

A középiskolai korosztály találkozik a legkönnyebben a különböző szerekkel – állítja Varga Dániel, a Köztes Átmenetek – Drog interaktív kiállítás programvezetője. Hozzátette, hogy az elmúlt évtizedben azonban néhány általános iskolát is érint a probléma, egyes intézményekben már a 7., 8. osztályosok is megismerkedtek közelebbről valamilyen szerrel. Elsősorban a herbál fűnek és a dizájnerdrogoknak a terjedése okozza ezt a jelenséget.

 

Érdemes azt kutatni, hogy miért nyúl valaki a droghoz

 

Nagy Zsolt addiktológus szerint egyre korábbi életkorban történik meg a „találkozás”, már a 14 éves kor alattiak is fogyasztanak különböző drogokat. A Kossuth rádió Napközben című műsorában kifejtette, hogy a fiatalok a legális szerekre, mint az alkohol, veszélytelen játékként tekintenek. Az illegális szerekkel szemben azonban már van egyfajta veszélyérzetük – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, hogy a szerhasználat mindig valami túlélést segítő eszköz. Ezért érdemes azt kutatni, hogy miért nyúl valaki a droghoz – vette át a szót Makai Gábor klinikai szakpszichológus. Érdemes hangsúlyozni, hogy ez egy folyamat – mondta. Mivel nem egyik napról a másikra alakul ki függőség, a szülőknek már korábban fel kell, hogy tűnjön: baj van. A kábítószerek használatának hátterében állhat deviáns magatartás, egy csoporthoz tartozás érzete, egy trauma vagy egyéb nyomás.

Mivel a drogok elleni keresztes hadjárat egyelőre nem vezet eredményre, fontos a családok megerősítése, valamint a szociális és megküzdési készségek fejlesztése is – szögezte le. Makai Gábor szerint érdemes hangsúlyozni, hogy a kábítószerek rendszeres használata függőséget okoz. Kiemelte, hogy elengedhetetlen a megelőzés, a prevenció. De hozzátette, hogy nem csupán az illegális drog veszélyes, hanem a legális is, mint például az alkohol, vagy a nikotin.

Ma az alkohol nagyjából hússzor akkora problémát jelent Magyarországon társadalmi és egészségügyi szinten, mint az illegális szerhasználat – mondta Nagy Zsolt. Hozzátette, éppen ezért szükség lenne egy nemzeti alkoholpolitikára és -stratégiára is. A műsorban úgy fogalmazott Magyarország egy „alkoholban áztatott ország”, ahol egyre természetesebbé, megszokottabbá válik a droghasználat is.

Forrás: Kossuth rádió/Napközben, hirado.hu

Megosztás:

Címke: , , , , ,