Az emberiség következő nagy problémája a vízkérdés lesz

2022. november 18. 19:00 | Hidvégi Dávid

A klímaváltozás várható hidrobiológiai hatásairól tartott előadást Szőllősi Nagy András professzor, a Magyar Tudományos Akadémia tagja a Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum diákjainak pénteken.

Az előadást a vízügyi és környezetvédelmi technikusok hallgatták végig. Az iskola azzal a céllal hívta meg a professzort, hogy felkeltse a diákok érdeklődését a klímaváltozás iránt.

– Az első két évben, kilenc, tizedikben ágazati alapismereteket tanulnak a diákok és kémiai kísérleteket végeznek, majd a sikeres ágazati alapozó vizsgáik után tizenegyediktől választhatnak szakirányt. A fiatalok vagy környezetvédelem szakirányban tanulhatnak tovább és környezetvédelmi technikusok lesznek – amelyen belül szintén vannak különböző szakirányok például települési környezetvédelem –, vagy vízügyi technikusnak tanulhatnak tovább – fogalmazott Schnider György, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium intézményvezetője a képzés menetét illetően.

 

 

Szőllősi Nagy András professzor előadásában elmondta: az emberiség következő nagy problémája a vízkérdés lesz. A Magyar Tudományos Akadémia tagja kiemelte: klímaváltozás hatásainak 80 százaléka vízzel, vízen keresztül és víz által manifesztálódik.

– Igaz-e az, hogy a hidrológiai ciklus, a víz körforgása felgyorsulóban van? Mert ha igaz, akkor a szélsőségek előfordulási valószínűsége megnő. Azaz gyakrabban lesznek árvizek, azonban a víz mennyisége a földön nem változik, ami csak úgy lehetséges, hogy gyakrabban lesznek aszályok is és ezekre a szélsőségekre fel kell készülni – vetítette előre a szakember.

A professzor kiemelte: az elmúlt 30 évben 50 százalékkal csökkent az édesvizek élővilága. Hozzátette: az emberiségnek a szennyvízzel is kell kezdenie valamit, mert globálisan annak 85 százaléka tisztítás nélkül kerül vissza a vizekbe.

További programok »

FEL