Az első világháború emlékezete a könyvtárban

Az első világháború történéseiről  tartott előadást a Békés Megyei Könyvtárban dr. Szenográdi Péter.

 

Az első világháború történéseiről és helyi vonatkozásairól tartott előadást a Békés Megyei Könyvtárban dr. Szenográdi Péter, a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium tanára, majd a jelenlevők egy emléktúrát is tettek a városban. Ellátogattak a 101-es gyalogezred Szabadság téri emlékművéhez, a volt laktanyához és a hősi temetőbe.

2014-től csaknem egy esztendőn át centenáriumi rendezvénysorozattal idézhették fel a békéscsabaiak az első világháború emlékét. Ebbe a sorba illeszkedett folytatásként dr. Szenográdi Péter előadása is. A könyvtárban megjelent érdeklődőknek a pedagógus beszélt a „nagy háború” előzményeiről, és frontvonalról-frontvonalra vezette végig a jelenlevőket a háborún, valamint annak fájdalmas következményein.

– Röviden bemutattam az I. világháború egész menetét, és egyes fontosabb eseményekhez igazodva a Békés megyei, békéscsabai vonatkozásokat. Itt elsősorban a 4-es honvédekre és a 101-es gyalogezredre kell gondolni, amelynek az egyik zászlóalja az akkori laktanyában volt elszállásolva, ami ma gimnáziumi épület itt Békéscsabán. Innen vitték őket a különböző frontvonalakra – mondta dr. Szenográdi Péter.

A 101-es gyalogezred emlékezete ma is él az emberekben, fennmaradt a családi legendáriumokban. Ahogy az előadó fogalmazott ez egy külön történet a történetben. Az egykori katonák dédunokái, ükunokái ma is itt élnek közöttünk, a családok megőrizték a történeteket, és tárgyi ereklyék, emlékek is fennmaradtak. A történészek, helytörténészek, profi szakemberek és lelkes egyéni kutatók szintén hozzájárultak ahhoz, hogy a 101-esek emléke fennmaradjon. 1923 óta obeliszk is őrzi a gyalogezred emlékét, és bár volt olyan időszak, amikor próbálták eltüntetni, máig emlékeztet a katonákra.

Az előadás és az azt követő helytörténeti emléktúra az obeliszkhez, a laktanyához és a hősök temetőjébe az első világháborús centenáriumi emlékbizottság támogatásával valósult meg. A könyvtár pályázatokat is kiírt a témával kapcsolatban.

–  A gyerekek számára hirdettünk rajzpályázatot, hiszen nekik is lehet valamilyen tudásuk arról, milyen lehetett a háború. Tanulnak róla, megkérdezhetik nagyszüleiket, dédszüleiket, hogy mi történhetett akkor. A kiállítás a könyvtár könyveivel és a múzeum első világháborús ereklyéivel együtt látható a földszinti kiállítóterünkben – mondta el Rakonczás Szilvia intézményvezető, hozzátéve, hogy  novellaíró pályázatot is hirdetettek a témával kapcsolatban, elsősorban középiskolások és felnőttek részére, ennek díjátadója a napokban lesz majd.

Megosztás:

Címke: , , ,