Az elképzelés szerint a tájsebekből hasznos terület lehetne

2021. március 27. 06:58 | Sipos Gábor

Újabb, a megyeszékhelyen, Jaminában található bányatavak és azok környékének hasznosítására tett javaslatot több civil szervezet. Az elképzelés szerint az egykori Matróz büféből kiállítóhely létesülne és hosszabb távon a környék kis tavait is hasznosítanák.

Békéscsaba szélén, a jaminai bányatavak között található a sokak által Matróz kocsmának ismert épületsor, amely néhány évtizeddel ezelőtt még a több, mint 100 éves múltra tekintő csabai téglagyárhoz tartozott. A jelenleg bejegyzés alatt álló Téglagyár- és Iparvasút-történeti Egyesület leendő elnöke, Józsa István Soma mutatja, hogy a melléképület vasajtaján sínpár van, a betonban még a mai napig megtalálhatóak a sínek, mert az épületben csillejavítással foglalkoztak. Az egykori agyagtermelésből született tájsebek, amelyek most horgásztavakként funkcionálnak, szerinte tökéletes helyszínt adhatnának az ipari örökségnek.

 – Az a cél, hogy egy öko-turisztikailag és ipari örökség szempontjából is hasznosított terület legyen ez a környék, és itt bemutathatóvá váljanak a gyűjteményeink. Jelenleg is a tulajdonunkban van rengeteg olyan eszköz és gép, amelyet egykor a téglaiparban használtak. 1998-ban kezdtem el gyűjteni a csabai téglagyárhoz kapcsolódó darabokat, akkor még a szüleim segítettek ebben. Most van 56 darab mozdonyunk – mosolyog a lelkes gyűjtő, Józsa István Soma.

A Békéscsabai Téglapark koncepció célja egy kulturális, szabadidős és természetvédelmi célú terület kialakítása Békéscsabán, a téglagyári bányatavak területén. Az elképzelés szerint, pályázati lehetőségeket igénybe véve újulna meg az egykori téglagyári épület és környéke. A látogatók a vendégházban és a melléképületek állandó és időszaki kiállításain ismerhetnék meg a békéscsabai téglaipar és az iparvasút történelmét.

– Számos civil szervezet mozdult meg ennek érdekében. Úgy gondolom, hogy egy önkormányzati tisztségviselőnek kötelessége, hogy egy ilyen kezdeményezés mellé álljon – mondta Opauszki Zoltán. A város környezetvédelmi tanácsnoka kiemelte, hogy a Csaba tó és a Fás tó környezetét nem érintenék a változások. Hozzátette: a bányatavak hasznosítása nem lokális, hanem az egész várost, minden békéscsabai lakost érintő kérdés.

A civil szervezetek a terület fenntartásában egységesen kívánnak szerepet vállalni, törekvéseikhez szeretnék támogatásként megnyerni a városi döntéshozókat és a lakosságot egyaránt.

További programok »

Itthon

Formálódik a békéscsabai klímastratégia

A város klímastratégiájáról szóló konferenciának adott otthont a Csabagyöngye Kulturális Központ. A csütörtökön délelőtt tartott szakmai fórumon az is elhangzott, hogy a békési megyeszékhelynek nincs szégyenkezni valója, sőt sok tekintetben az élvonalban található.
16:35
FEL